Morn értékelése


>!
Morn
Anne Rice: A Kárhozottak Királynője

Teljesen magával ragad az a világ, amit Rice lefest elénk. Megteremti a vámpírok (hihető!) eredettörténetét, történelmi elemekkel vegyíti őket, így nem kérdés, hogy kételkedés nélkül elfogadom. A legenda pedig csak egy kis pluszt ad hozzá, hogy még érdekfeszítőbbé váljon a történet. Szinte érezni, ahogy a magyarázattal nő a feszültség is a végkimenetel felé.
Tetszett, ahogy egy kis szellemjárást, boszorkányságot is kapunk (előkészítve a Mayfair-sorozatot, ha az ember az ajánlott olvasási sorrendben halad), nem csak kedves halhatatlanjainkkal foglalkozunk. A Talamasca is itt bukkan fel először, és teljesen el tudom fogadni az ő létezésüket is, sőt, szívem szerint a tagja is lennék, ha már vámpír nem lehetek (még, höhö).
A sok szerepelő is feldobta az előző köteteket, ahol mindig volt egy főszereplőnk, aki mellé sodródtak az emberek. Itt pedig mindig más kerül a középpontba, akinek a révén haladunk előre (vagy éppenséggel a múltba tekintve) a történetben. Nem volt zavaró a sok név, és szerencsére mindenkinek megvolt a maga helye a végére. Igaz, voltak akik nagyon mellékesként szerepeltek, de lehet későbbiekben többet is meg tudunk róluk. Egyelőre az egymáshoz fűződő érzelmek és kapcsolatok váltak egyértelművé, mint például Pandora, akiről alig tudunk meg valamit (bár van ugye külön kötete), de egyértelmű a ragaszkodása, szerelme Marius felé, és hogy a legkevésbé sem tűnik igazi halhatatlannak, inkább emberszerű, és talán ezért is spoiler.
Imádom még mindig a stílusát is. Rice annyira gyönyörűen és fájdalmasan vázolja fel előttünk szeretett halhatatlanjaink életét, hogy mi magunk is beleszeretünk egy-egy szereplőbe (Louis az egyik örök kedvencem, de lassan Armand is felkapaszkodik, Marius meg mintha távolodna tőlem), egyszerre vágyódunk egy ilyen lét iránt, de közben rettegünk is tőle, hiszen érzékelteti az árnyoldalát is, a vámpírok bűntudatát amiatt, ahogy életben maradnak és érezhető a kettősség, ahogy ragaszkodnak az élethez, de egyben el is pusztulnának, mert túl hosszú számukra az élet.

>!
Szukits, Szeged, 2012
418 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634972587 · Fordította: Sóvágó Katalin

Anne Rice: A Kárhozottak Királynője

Anne Rice: A Kárhozottak Királynője

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Akasa, minden vámpírok ősanyja felébred hatezer éves álmából. Isteni hatalomra tör, hogy „megmentse” az emberi fajt. Először azonban szembe kell szállnia Lestat-val, a nagyhatalmú vámpírral, akinek mélységes elkötelezettsége az élők mellett fenyegeti minde kárhozott létezését…

Hirdetés