Szentinel értékelése


Szentinel>!
Isaac Asimov: Robotok és Birodalom

Méltó lezárása ez Asimov Robotsorozatának, mely összeköti a korábbi részeket, és a lezárás hirtelenségével pedig megnyitja a kaput az Alapítvány-sorozathoz. Az előző rész jobban tetszett, de ennek a kötetnek is megvannak a maga erősségei.

– Gladia fejlődése
– A korábban bemutatott bolygók „jelenének” megmutatása
– Daneel és Giskard eszmefuttatásai, valamint az a jelenet, ahol az előbbi beoltja Vasiliát, és megalkotja a nulladik törvényt.
– Összeköttetés biztosítása az Alapítvány-sorozattal

Ég veled, Elijah, Gladia, Giskard! Ti hiányozni fogtok, de Daneelnek van még szereplése néhány Alapítvány regényben. Remek olvasmány volt, a Robotsorozat pedig bekerült a kedvenceim közé, ahogy te is, Asimov.


Isaac Asimov: Robotok és Birodalom

Isaac Asimov: Robotok és Birodalom

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A regény – mely az Alapítvány és Birodalom-ciklus szerves része- az űrjárók és telepesek évszázados múltú konfliktusáról szól. Az űrjáró világ – lassú pusztulásának elkerülése érdekében – a legfőbb telepesbolygó, a Föld elpusztítására tör. Kelden Amadiro, a Robotikai Intézet vezetője két társával – személyes bosszútól is vezérelve – kiterveli a Föld kérge alatti sugárzó ércek emanálását. Azonban nem számolnak Lady Gladia két kivételes képességű robotjával: az emberi gondolatot telepatikusan érzékelő és befolyásoló Giskardnak, és az egyetlen humanodi robotnak, R. Daneel Olivaw-nak sikerül logikai úton felderítenük a Föld ellen készülő támadást, s megpróbálják megakadályozni annak végrehajtását… A regény másik szála Gladia története. A Solariáról Aurórára menekült űrjárónő a Solaria titkainak felderítésekor kapcsolatba kerül egykori szerelme, a földlakó Elijah Baley leszármazottjával. A telepesvilágban élő Baley kapitány ráveszi Gladiát, vegyen részt a Solariára indított expedícióban. A kapitány számításai helyesnek bizonyulnak, mert az űrhajó csak a nő és két robotja közreműködésének köszönhetően menekül meg a solariai csapdából. Az asszony kezdetben nehezen viseli el a földi emberek életét, a zsúfoltságot, a zajt, az emberek közelségét, bizalmaskodását, amely a robotjaitól körülvett, elszigeteltségben élő űrjáróknál szokatlan és viszolyogtató. Lassanként azonban Gladia és a kapitány közel kerülnek egymáshoz, és Gladia a férfiért még a földi élet kényelmetlenségeit is vállalja. Eddigi hosszú és eseménytelen űrjáró életének a szerelem, valamint a telepes és űrjáró világok összebékítéséért való együttmunkálkodás új értelmet ad. Ám sem Gladia, sem Baley kapitány nem sejti, hogy a két robot, Giskard és Daneel miképp is fáradozik az emberiség jövőjéért…

Hirdetés