SteelCurtain értékelése


>!
SteelCurtain
Jorge Amado: Holt tenger

Nagyon szép tragédia. Kibogozhatatlannak tűnő történetfolyam, melyben végül minden helyére kerül, s mindennek oka, jelentése van egy varázslatos világban, egy nyomorúságos kikötőben. S az olvasó eltűnődhet rajta, hogy ki is ennek a történetnek a főszereplője, Lívia és Guma a két tragikus sorsú szerelmes, vagy az éltető, s ugyanakkor kegyetlen halált hozó tenger!?


Jorge Amado: Holt tenger

Jorge Amado: Holt tenger

A lenyűgözően szép és veszedelmes tengeren milyen az élet és a szerelem? A szárazföldi ember vajmi keveset tudhat erről, hisz alig értheti meg a tengerész szívét.
Gumának, a brazil atlanti tengerpart egyik kikötője vakmerő, s legendás hírű hajósának és asszonyának, Líviának felejthetetlenül szép, tragikus történetéből tárul elénk ez az ismeretlen tengerparti világ. Nemcsak a dalokban, de az emberek szívében is „Édes a halál a tengeren” itt – mert a Tenger istenasszonya, a mindennél jobban tisztelt Iemanjá forró szerelemmel várja a bátor hajósokat, s elröpíti őket a távoli kikötőkbe, megismertetheti velük a széles nagyvilágot. Az élet áhításának, az élniakarásának csodálatos legendája ez!
A cselekmény fő vonalát bonyolító mellékalakok káprázatosan színes forgatagának ábrázolása – ahol felvonulnak a brazil tengerpart nyomorúságos életének jellegzetes alakjai: halászok és prostituáltak, hajósgazdák és csempészek, csavargók és szépasszonyok – a realista művek remekei közé emeli a regényt.
Felemelő és nyomasztó a Holt tenger: az emberi nyomorúság és a törhetetlen remény eposza, Amado életművének egyik legpompásabb gyöngyszeme.

Hirdetés