dokijano értékelése


dokijano>!
Thilo Mischke: 80 numera a Föld körül

A Verne-regényre utaló cím vonzotta a tekintetemet, a fülszöveg tovább csigázta az érdeklődésemet. Naná, hogy kíváncsi voltam, mit hoz ki a főszereplő berlini újságíró a világ körüli út és a csajozás kombinációjából.
Bár eleve szkeptikus voltam a sikert illetően, be is jött a tippem. Ez a pasi képtelen csajozni. De legalább akkor az útinapló többi része jó lenne! Hát nem egy nagy szám. Strandolvasmánynak is csak akkor javasolnám, ha már nagyon nincs semmi más olvasnivaló, mert amúgy lazításnak jó, nemigen terheli meg az ember lelkivilágát.


Thilo Mischke: 80 numera a Föld körül

Thilo Mischke: 80 numera a Föld körül

Huszonkilenc éves újságíró, akit éppen elhagyott a barátnője, az önsajnálat állóvízén lebegve, számtalan vodka-Red Bull italt elfogyasztva, totál abszurd fogadást köt a barátaival: Világkörüli útra megy, és közben megszerez magának 80 nőt. Ha a kikötött 90 nap után hozza a trófeákat, útját a barátai fizetik, ha nem sikerül neki, ő állja a cechet.
Ebből ugye már kiderül, hogy a szerző kalandvágyó, és gyermekkorában sok Verne-könyvet olvasott. Legalábbis a 80 nap alatt a Föld körült. Az előkészület manapság egyszerűbb, mint Phileas Fogg korában volt a londoni ködben. Biztosan az útvonalat sem kell tudni, az utazási irodában már tanácsolják is: Akkor vegyen nyitott repülőjegyet Lengyelország, Ukrajna, Izrael, India, Thaiföld, Hongkong, Dubai, Japán, Ausztrália, Fidzsi-szigetek, Új-Zéland, Argentína, Brazília, New York, Izland és innen Berlin repülési útvonalakra.
Vesz egy nagy hátizsákot, ruha helyett inkább sok óvszerrel tömi tele, és a szerzőt kiűzi a szerelmi bánat berlini törzskocsmájából a széles nagyvilágba.
Útja során találkozik álöltözetű kurvával, öngyilkosjelölt finn lánnyal Hongkongban, három nőt is kitevő maori lánnyal Új-Zélandon, tolvaj favelalakóval Brazíliában, nyers húst fogyasztó japán lánnyal Tokióban. Egyre jobban megismeri a férfi és a nő közötti kapcsolatteremtő játékot, egyre többet megért az országspecifikus játékszabályokból. És ez furcsa módon egyre érzékenyebbé teszi:
„A legtöbb nő a futó kalandot is feltuningolja érzelmileg. És most jövök rá – én is! Egyetlen nő sem volt számomra csak egy numera. Egyik sem.”