Mariann_Czenema P értékelése


>!
Mariann_Czenema P
Malcolm Gladwell: Dávid és Góliát

Malcolm Gladwell: Dávid és Góliát Történetek esélytelenekről, avagy hogyan kényszerítsünk térdre óriásokat

Spoileres, tartalmat részletező leírás következik:

Elvileg bevezető + hat fejezetes a könyv, ami azt az alaptételt próbálja megmagyarázni, hogy mitől jobb kicsinek, jelentéktelennek, vesztesnek lenni, mint elsőre győztesnek/óriásnak/hatalmasnak látszónak. Őszinte leszek, már ez a harmadik Gladwell könyvem, most nem győzött meg az igazáról.
A bevezető teljes egészében a Dávid-Góliát biblia mesét dolgozza fel, haditechnikai szemszögből. Az első fejezet egy lány kosárlabda csapatról és a letámadás technikáról szól; amit párhuzamba von Arábiai Lawrence háborús taktikájával. A második részben a fordított parabola van terítéken, a megfelelő osztálylétszám, valamint a gyereknevelés és gazdaság közti összefüggések tükrében. A harmadik fejezetben az impresszionista festők történetét állítja párhuzamba az amerikai elitiskolások kibukási problémáival. (ez a három első fejezet elég száraz)
A könyv további része érdekesebb volt szerintem, nekem főleg a negyedik fejezet, a diszlexiáról szóló; illetve a következő, az 5. tetszett, amelyben a gyerekkori leukémiáról, valamint az árva, félárva gyerekek életútjáról írt. A hatodik rész az amerikai polgárjogi küzdelemről szól, és meglehetősen negatív képet fest arról, hogyan használták fel a sajtót céltudatosan Martin Luther Kingék. A hetedik rész szintén elég véres, az Észak-Írországi polgárháború problémáit taglalja egy fiatalkorúak bűnmegelőzési programjával karöltve.
A nyolcadik és az utolsó rész megint nem tetszett; a három csapás néven ismert büntetőjogi intézkedéseknél szerintem nincs jó és rossz megoldás, kicsit fura, hogy Gladwell ilyen radikálisan ellenzi. A kilencedik fejezet meg egészen mesei, egy francia faluról szól, ahol zsidókat rejtegettek a második világháború során; és az ő ellenállásukból kéne levonni a tanulságot: igenis mindig ellen kell állni a hatalom szavának, ha igazunk van :/

Szóval összességében azt mondanám, aki még nem olvasott Gladwelltől, az NE ezzel a könyvvel kezdje! Annál inkább se, mert őrjítő a tipográfiája :(( Vannak olyan oldalak, ahol a lábjegyzet több helyet foglal, mint az eredeti szöveg. Sokkal értelmesebb lett volna beszámozni, és a fejezetek végére odabiggyeszteni a megjegyzéseket, mert így nagyon nehéz követni az eredeti gondolatfonalat.

1 hozzászólás

Malcolm Gladwell: Dávid és Góliát

Malcolm Gladwell: Dávid és Góliát

Háromezer évvel ezelőtt az ókori Palesztina egyik csataterén egy pásztorfiú diadalmaskodott egy hatalmas harcos felett mindössze a parittyájával. Dávid és Góliát története azóta az esélytelen kisemberek és a sebezhetetlen óriások közötti küzdelem jelképévé vált. Dávid győzelme valószínűtlen és csodával határos. A fiúnak nem volt esélye. Vagy mégis? Malcolm Gladwell megkérdőjelezi az akadályok és hátrányok szerepéről kialakított elképzeléseinket, és újraértelmezi, mit jelent a diszkrimináció áldozatának lenni, elveszíteni egy szülőt, középszerű iskolába járni, vagy egyéb látszólagos hátránnyal indulni az életben. Ezek a lebilincselő történetek szemléltetik, milyen sokszor fakadnak világunk szépségei és jelentős értékei megpróbáltatásokkal teli élethelyzetekből.

Hirdetés