Dominik_Blasir  értékelése


>!
Dominik_Blasir
Szélesi Sándor (szerk.): Falak mögött a világ

Disclaimer: összességében pozitív a kép (7/14 novella jó, plusz pár közepes), vagyis tulajdonképpen élveztem az antológiát. A köveket a postacímemre várom.

Puska Veronika: Hozzáférés megtagadva – 3/5
Közepes biológiai sci-fi, sajnos erősen túlírt és úgy alapvetően is rémunalmas. Viszont azon kevés novella egyike, ahol rendben volt a „tudományos” rész a fantasztikum mellett.
Bukros Zsolt: Megvilágosodás – 1.5/5
Maradjunk annyiban, hogy ez nem történt meg.
Mészáros András: Rossz konfiguráció – 4/5
Az első kettő után kifejezett felüdülés: nem egy zseniális történet, de minden a helyén volt, korrekt.
Jónás Zsolt: Határtalan – 4.5/5
Az első igazán kiemelkedő elbeszélés a kötetben: klasszikus stílusú (ld. Poe) horror, ami ugyan a végére kicsit elszállt, de az első két harmada egészen kiváló volt.
Benyák Zoltán: Sapiens – 4.5/5
Érdekes, bár kissé kiszámítható alapkoncepció; magabiztos stílus és tisztes dramaturgia.
Galántai Zoltán: A labirintus falai mögött – 2/5
Ötletem sincs, hogy ez most miért is kellett.
Szélesi Sándor: Holt idők, ha kísértenek – 4.5/5
Az egyik legprofibb novella: jó ötlet, szórakoztató megvalósítás, ügyes feszültség és élvezetes hangulat. Azért a vége ennél többet ért volna meg.
F. Tóth Benedek: Oda, ahol a Nap ragyog – 4/5
Nagyon nehezen indul, de amint elkapja a megfelelő stílust és hangulatot, elkezd működni.
Novák Gábor: Mugen Bejbe Beat – 2/5
Egyfajta felturbózott „szegény én” sztori, valamiféle westernes környezetben: értem én, hogy a stílusra ment ki a játék, néha már majdnem érezni véltem a beat-lüktetést, de azért ehhez jobban kell megírni a novellát.
Csejk Miklós: Lángoló falak a kapaszulám körül – 2/5
Kredenctörténet, az sem a jobbik fajtából.
Királyházi Csaba: Nikotin City – 3/5
Már majdnem jó is lehetett volna, de valami nagyon hiányzott. Pedig alapjaiban rendben volt.
Szilágyi Zoltán: Az utolsó kocka – 2.5/5
Nesze semmi, fogd meg jól.
Farkas Balázs: Kamrák – 4.5/5
Ügyes – remek a hangulat és a feszültség, jól szórakoztam.
Horváth György: Prospektus – 5/5
Féltem, hogy nem lesz 5 pontos elbeszélés a kötetben, de azért csak megérkezett a végére. Nagyon élveztem finom (és nem is olyan finom) humorát, ötleteit, s magabiztos stílusát.
Némileg bővebben: http://ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2014-07-05+…

3 hozzászólás

Szélesi Sándor (szerk.): Falak mögött a világ

Szélesi Sándor (szerk.): Falak mögött a világ

A Falak mögött a világ irodalmi antológia a kortárs hazai sci-fi szerzők írásaiból nyújt egy kiemelkedő válogatást. Témájuk a fantasztikum, a bennünket kísértő, kézzelfogható és láthatatlan falak. A kötetben olvasható tizennégy elbeszélés bepillantást enged egy olyan korba, ahol az emberek kapszulákba zárva egy szebb jövőről álmodnak, ahol letűnt világok rejtőznek a jövő városai alatt, ahol nikotintól sárgák az utcák és a terek, és ahol az emberek megbontják a tér és idő állandóságát azért, hogy legyen idejük szabadságra menni. Megismerhetünk egy különleges flóra-birodalmat, ahol bioetikusok etikátlanságot készülnek elkövetni, főhőseink a szétguruló emlékek nyomát hajszolják egy tóruszban körbe és körbe, vagy éppen tájékozatlanságuk következményeit nyögik. Megtudjuk, hogyan érhető el az igazi szabadság, vagy éppen miért nem lehet tökéletes egy androidokkal tökéletesített világ. Az írások messzi bolygókra nyitnak teret, miközben mindennapi valóságunkat a lehető legkisebbre szűkítik. A történetek sokszínűségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a tudomány, a misztikum, a horror és a gőzpunk határai összemosódnak a fantasztikum mezsgyéjén.

Hirdetés