zamil értékelése


>!
zamil
Clark Ashton Smith: Gonosz mesék

Azok a 30-as évek nem egy írót adtak, akikre épül a mai fantasy, sci-fi, és horror irodalom. Közülük ismerhetünk meg egy -számomra- új írót, aki a hangulatkeltésben kimagasló. Szinte mondhatom, hogy egyszerű történetei, szegényes leírásai, nem zavartak, mert valami olyan egyedin teremtett hangulatot a történeteinek, hogy minden megjelent a szemem előtt. Szinte a történet részese lettem, a képzeletem pótolta ebbéli hiányosságait a novelláknak. Nagy élmény volt olvasni.
Meg kell említenem, hogy ez a könyv volt az első, a Delta Vision által kibocsájtott Mesterművek sorozatból, amit olvastam, de nagy hatással volt rám. Az a sok plusz amit tartalmaz, az igényessége, magával ragadt. Remélem a sorozat folytatódik és rajtam kívül is sokan lesznek vevők a hasonló alapossággal kiadót könyvekre.


Clark Ashton Smith: Gonosz mesék

Clark Ashton Smith: Gonosz mesék

A megkeseredett szívű kőfaragó szobraiban legtitkosabb vágyai és érzései ébrednek gonosz életre. A bosszúszomjas halottidéző óriási gólemet küld Vyônes városa ellen, s egy volt tanítványára hárul a feladat, hogy minden varázstudományát latba vetve szembeszálljon vele. Egy üstökösről félelmetes szörnyeteg ereszkedik a Földre, s az egyház kénytelen egy fekete mágussal szövetkezni, hogy véget vessen garázdálkodásának. Ilyen és ehhez hasonló rémségek és furcsaságok várnak az olvasóra, aki Clark Ashton Smith kimeríthetetlen képzelőerővel megformált világába látogat.

Smith ugyanabban az időszakban élt és alkotott, mint a természetfölötti irodalom nagy klasszikusa, Lovecraft – akivel ugyan sohasem találkoztak személyesen, de rengeteget leveleztek és baráti viszonyban voltak. Lovecraft neve holta után világhírűvé vált, Smith vele egyenrangú munkásságát azonban kevesebben ismerik: műveinek átfogó, kritikai igényű kiadására angol nyelven is meglepően későn került sor – vállalkozásunk tehát ebben az összevetésben is naprakésznek mondható.

Kötetünk – melyet bevezetőnek szánunk a szerző életművébe – a középkori Franciaország fiktív tartományában, Averoigne-ban játszódó elbeszéléseket gyűjti csokorba. Smith páratlan költői érzékkel nyúl bármilyen témához, legyen szó természetfölötti rémségek pusztításáról, elvarázsolt erdők titkairól vagy furcsa és groteszk személyek dekadens vágyairól. Képzeletének szüleményei oly tarkán elevenednek meg az olvasó előtt, mint valami álom – a bizarr és nyugtalanító fajtából, amelyből nem kínál menekvést az irgalmas ébredés.

„A puszta démoni furcsaság és a buján tobzódó fantázia terén talán egyetlen ma élő vagy megboldogult író sem múlja fölül Mr. Smitht.”
H. P. Lovecraft

Hirdetés