risingsun értékelése


>!
risingsun
Clark Ashton Smith: Gonosz mesék

Ami elsőre megfogott és lenyűgözött az a Smith történeteiből áradó hangulat. Olyan zseniálisan tudja pillanatok alatt (értsd, rövid bekezdések alatt) felvázolni, megteremteni a történet hangulatát. Mellőz mindenféle felesleges táj vagy környezetleírást, mely a cselekmény szempontjából lényegtelen. Smith kapcsán gyakran emlegetik Lovecraftot is, akivel rendszeresen levelezett és aki gyakran támogatta, egyengette írói útját. Érezhető is műveire gyakorolt hatása, de szerencsére Lovcraft terjengős, alaposan felépített és kidolgozott, ám ezáltal számomra néhol túlzottan elhúzott és elnyújtott leírásai nélkül. Ezáltal Smtih történetei jóval lendületesebbek, pörgősebbek.

E mellett az egy vonallal megrajzolt karakterek most egyáltalán nem voltak zavaróak. Ugyanis a kötet történeteiben bőven elég volt annyit megtudni róluk, hogy mi hajtja őket, milyen vágyaik vannak, mi elől (vagy mitől) tartanak vagy épp mi felé igyekeznek. Az, hogy honnan jöttek, milyen múlttal rendelkeznek vagy épp a szülőkről, rokonokról (szomszédokról) nem tudunk meg semmit mégsem fájó, inkább ezzel is a segíti a történet lendületét, az aktuális cselekményre való koncentrálást.

Kornya Zsolt novellák előtt található rövid bevezetői tömören összefoglalják az adott mű keletkezésének történetét, hányattatott sorsát, valamint felhívja az olvasó figyelmét az esetleges alternatív befejezésről is, melyet a kötet végén találunk. Érdekes volt, korábban nem találkoztam még ezzel a megoldással, de nekem nagyon tetszett hogy láthattuk a nyomtatásban megjelent verziók mellett a Smtih által eredetileg tervezett befejezéseket is, melyek gyakran sokkal jobbra, ütősebbre sikeredtek, ám megírásakor a Weired Tales folyóirat szerkesztőjét kiakasztották. Az alternatív befejezéseket is elolvasva azt kell mondjam ezen egy csöppet sem lepődtem meg…

Meg kell még említenem a novelláskötetet záró esszét is, melyet mindenképp érdemes elolvasni, kiváló meglátások vannak benne Smith novelláinak felépítéseiről, rejtett összefüggésekről, illetve az írásokban megjelenő önéletrajzi elemekről is.

Nagyon megkedveltem Smtih írásait. Remélem, hogy további novella ciklusai hamarosan hasonló igényességgel fognak megjelenni.

De addig, míg ezek megjelenésére várunk, aki egy kis borzongásra vágyik azoknak este, lefekvés előtt remek olvasmány lehet ez a kötet.


Clark Ashton Smith: Gonosz mesék

Clark Ashton Smith: Gonosz mesék

A megkeseredett szívű kőfaragó szobraiban legtitkosabb vágyai és érzései ébrednek gonosz életre. A bosszúszomjas halottidéző óriási gólemet küld Vyônes városa ellen, s egy volt tanítványára hárul a feladat, hogy minden varázstudományát latba vetve szembeszálljon vele. Egy üstökösről félelmetes szörnyeteg ereszkedik a Földre, s az egyház kénytelen egy fekete mágussal szövetkezni, hogy véget vessen garázdálkodásának. Ilyen és ehhez hasonló rémségek és furcsaságok várnak az olvasóra, aki Clark Ashton Smith kimeríthetetlen képzelőerővel megformált világába látogat.

Smith ugyanabban az időszakban élt és alkotott, mint a természetfölötti irodalom nagy klasszikusa, Lovecraft – akivel ugyan sohasem találkoztak személyesen, de rengeteget leveleztek és baráti viszonyban voltak. Lovecraft neve holta után világhírűvé vált, Smith vele egyenrangú munkásságát azonban kevesebben ismerik: műveinek átfogó, kritikai igényű kiadására angol nyelven is meglepően későn került sor – vállalkozásunk tehát ebben az összevetésben is naprakésznek mondható.

Kötetünk – melyet bevezetőnek szánunk a szerző életművébe – a középkori Franciaország fiktív tartományában, Averoigne-ban játszódó elbeszéléseket gyűjti csokorba. Smith páratlan költői érzékkel nyúl bármilyen témához, legyen szó természetfölötti rémségek pusztításáról, elvarázsolt erdők titkairól vagy furcsa és groteszk személyek dekadens vágyairól. Képzeletének szüleményei oly tarkán elevenednek meg az olvasó előtt, mint valami álom – a bizarr és nyugtalanító fajtából, amelyből nem kínál menekvést az irgalmas ébredés.

„A puszta démoni furcsaság és a buján tobzódó fantázia terén talán egyetlen ma élő vagy megboldogult író sem múlja fölül Mr. Smitht.”
H. P. Lovecraft