Mariann_Czenema P értékelése


>!
Mariann_Czenema P
Henrik Ibsen: Nóra

Másodszori olvasás, néhány dolgot kevertem (pl. én azt hittem Nóra köszöni meg a tüzet Ranknak), szóval épp ideje volt újraolvasni :)
Két dolog motoszkált bennem reggel; hogy ez a könyv megmutatja, mi lehet a házasságban zsákutca, hogy az egymás mellett élés és az együtt élés bizony-bizony két nagyon markánsan különböző dolog! (persze ez igaz családon, baráti körön belül is.)
Nem mindenki jut el odáig, mint Nóra, és tulajdonképpen elég nagy bátorság kell ahhoz, hogy szembenézzen a párkapcsolati, életviteli kudarcával; ettől hősnő. Azt mondani, hogy elég volt a kényelmes félmegoldásokból, az kurázsit igényel, emberi tartást, és persze különcséget.
Nem véletlen Helmer reakciója sem, a tipikus kispolgári hozzáállás (ez volt a másik dolog, ami feltűnt, zseniálisan megírta Ibsen): ha nem olvadsz be a tömegbe, akkor biztosan megőrültél. Az átlagtól való eltérést egyetlen kézlegyintéssel intézné el, mert a szokások rabja.
Érdekfeszítő volt a vége, Rank halálának módszerével is, és azzal, hogy nyitva hagyja Nóra életét, az olvasó meg töprenghet, drukkolhat neki.


Henrik Ibsen: Nóra

Henrik Ibsen: Nóra

A norvég Henrik Ibsent (1828-1906) a modern dráma atyjaként tartja számon az irodalom- és színháztörténet. Gazdag, hatalmas életműve töretlenül ível a romantikus verses színműtől az utolsó szimbolikus drámákig. Legnépszerűbbek azonban azok a művei, amelyekben kora szociális és erkölcsi problémáit vitte színpadra a francia hagyományból átvett naturalisztikus daramaturgia szellemében: „A népgyűlölő”, a „Kísértetek”, „A vadkacsa”, a Rosmersholm" és elsősorban a „Nóra”. Ez az 1879-ben keletkezett színdarab a bemutató idején hatalmas botrányt okozott: Ibsen kiállása a nők jogai mellett szokatlan kihívásnak számított annak idején. Változatlan népszerűségének ma már nem ez az elsőrendű oka, hanem a szereplő személyek mesteri rajza, a drámai szerkezet lenyűgöző szépsége, az okos érzelmesség. S az a nemes írói indulat, megfontolt pátosz, amely az emberi egyéniség szabad kibontakozásáért kiált.

Hirdetés