Ancalimë P értékelése


Ancalimë P>!
J. R. R. Tolkien: A hobbit

Ha rangsorolnom kellene Tolkien Középföldével kapcsolatos műveit, ez állna utolsó helyen. Ez nem azt jelenti, hogy nem merülök el benne bármikor szívesen, de akkora nagy élményt nem okoz, mint A szilmarilok, ami nálam a bestek bestje. Szerintem ezzel el is mondtam, miért ez áll leghátul nálam.
Szerintem érződik a történeten, hogy ez csak később lett összekötve azzal a mitológiával, amely az Elveszett mesék könyvével vette kezdetét. Bár egyszer szívesen elolvasnám az eredeti művet.
A Hobbit Zsákos Bilbo kalandjait mutatja be. Aranyos mese szerethető karakterekkel. A Gyűrűk Ura hobbitjaihoz hasonlóan Bilbo is megmutatja, hogy méretük és életmódjuk ellenére nem szabad lebecsülnünk a hobbitokat. A törpöket is nagyon kedvelem. Ha ki kellene emelnem közülük valakit, akkor az Thorin.
Pozitívumként szeretném kiemelni, hogy Tolkien itt is elzárkózik a spoiler, nálam legalábbis ez a befejezés eléggé spoiler.
A párbeszédek itt is zseniálisak, Tolkien ebben nagyon jó. Kedvenc jeleneteim közé tartozik Bilbo Gollammal és Smauggal való találkozása és beszélgetése. Smaug pedig már önmagában is egy zseniális „karakter”.
A tündék szerintem itt nem emelkednek ki annyira, mint a többi műben. Igazából valamennyire ez is közrejátszik abban, amit értékelésem legelején írtam.
Sok helyen olvasom, hogy kritizálják Tolkient a női karakterek miatt. Engem annyira nem zavar, hogy ebben a könyvben nincsenek. A szélsőséges véleményeken (mint pl. Tolkien ezzel azt mutatja, hogy nőgyűlölő) pedig fel vagyok háborodva, mert 1) had döntse már el az író saját maga, hogy milyen karakterekkel kíván dolgozni 2) A szilmarilokban és A Gyűrűk Urában (de főleg A szilmában) elég jelentős szerepet töltenek be női karakterek vagy ha annyira nem is befolyásolják a történetet, akkor is megmutatkozik erős, bátor jellemük.
N. Kiss Zsuzsa versfordításait nagyon nem szeretem. Inkább előveszem az angol könyvet, ha odaérek egy vershez.
Nemrég nálunk is megjelent a könyv Jemima Catlin illusztrációival. Szép kiadás, találtam benne jópár gyönyörű képet, viszont a szőke Elrond látványa nagy fájdalmat okozott.


J. R. R. Tolkien: A hobbit

2.243 Ft-tólálomgyár könyvesboltok
3.144 Ft-tólRégikönyvek.hu
3.329 FtSzukits ·
3.699 Ft –10%
4.236 Ftjoarshop.hu ·
5.999 Ft –29%
4.254 FtKönyvtündér ·
5.999 Ft –29%
4.259 FtÚj Könyvek ·
5.999 Ft –29%
4.439 FtMai-Könyv ·
5.999 Ft –26%
4.499 FtKönyvmarket ·
5.999 Ft –25%
4.500 Ftkonyvkolcsonzo.hu ·
5.999 Ft –25%
5.039 Ft Book24 ·
5.999 Ft –16%
2.000 Ft-tólMolyok eladó könyvei
Könyvtár
J. R. R. Tolkien: A hobbit

Ha megmozgatják a fantáziádat az oda és vissza történő utazások, amelyek kivezetnek a kényelmes nyugati világból, a Vadon szegélyén túlra, és érdekel egy egyszerű (némi bölcsességgel, némi bátorsággal és jelentős szerencsével megáldott) hős, akkor ez a könyv tetszeni fog, mivel épp egy ilyen út és utazó leírása található benne. A történet a Tündérország kora és az emberek uralma közti réges-régi időkben játszódik, mikor még állott a híres Bakacsinerdő, és a hegyek veszéllyel voltak tele. Az egyszerű kalandozó útját követve útközben megtudhatsz (ahogy ő is megtudott) – ha még nem ismernéd mindezeket a dolgokat – egyet s mást a trollokról, koboldokról, törpökről és tündékről, s bepillantást nyerhetsz egy elhanyagolt, de lényeges időszak történelmébe és eseményeibe. Mert Zsákos Bilbó úr számos jelentős személynél járt; beszélt a sárkánnyal, a hatalmas Smauggal; és akaratán kívül jelen volt az Öt Sereg Csatájánál. Ez annál is inkább figyelemre méltó, mivel ő egy hobbit. A hobbitok fölött a történelem és a legendák mind ez idáig átsiklottak, talán mert rendszerint többre tartják a kényelmet, mint az izgalmakat. Ez a személyes visszaemlékezések alapján készült beszámoló, amely Zsákos úr egyébként csendes életének egy izgalmas évét írja le, azonban képet adhat erről a becses népről, akik (úgy mondják) manapság megfogyatkoztak. Mert nem szeretik a zajt.