szanes1 értékelése


>!
szanes1
Carl Gustav Jung: Gondolatok a szexualitásról és a szerelemről

Érdekes könyv, jó a válogatás is, bár úgy éreztem, hogy néhol Jung ellentmondásokba keveredik, de ez lehet a kiragadott szemelvények kontextushiánya is.
Az állításai többségével egyetértek, bár nagyot fordult a világ az utóbbi 100 évben, így néhány gondolata, megfigyelése valóban idejétmúlt, mégis fontosnak látom az észrevételeit, mert a mai társadalmi problémák gyökere a múltba vezet, az akkori elfojtásokból való felszabadulás következménye, hogy a ló túl oldalán találtuk magunkat.
Amit a vallásról és a házasság egy fajtájáról ír, az is elfogadható, bár én úgy érzem, ezek nem objektív megállapítások, hanem Jung saját komplexusainak projekcióját láttatja (nem titok, hogy házasságtörő viszonyban élt egy nővel, és a vallásnak is csak árnyoldalait látta).
Tetszik a Freud-kritikája is, jól rátapint a lényegre.

3 hozzászólás

Carl Gustav Jung: Gondolatok a szexualitásról és a szerelemről

Carl Gustav Jung: Gondolatok a szexualitásról és a szerelemről

„A szexualitás szempontjának nevetséges és már-már beteges túlhangsúlyozása voltaképpen tünete egy jelenkori szellemi zavarnak, amelynek főleg az az oka, hogy korunknak nincs helyes fogalma a szexualitásról.” "A szerelem csak annak fedi fel legrejtettebb titkait és csodáját, aki képes a feltétlen odaadásra és érzelmi hűségre."