Noro  értékelése


>!
Noro 
Orson Scott Card: Bűvölet

Nem tipikus tündérmese, és talán nem is tipikus Card, de a Hetedik fiú rajongóitól valószínűleg ez a könyv sem fog távol állni. A szerző láthatóan szeret a különféle népek hiedelmeivel bíbelődni – és bár bevallottan kívülről ismeri csak az orosz kultúrát, mégis sikerült azt megtöltenie élettel. A történetben különféle orosz népmesék keverednek: Baba Jaga, Bolond Iván, és persze a Csipkerózsika egy változata. A mágikus elemek viszont hol a kemény középkori valósággal, hol pedig a körmönfont modern világgal ötvöződnek.

Kétségtelenül ez Card leghumorosabb regénye magyarul, nagyon jól játszik a kultúrák és korok közötti áthallásokkal (a csirkelábakon járó ház… ehhez pihent agy kellett :) Ötletesen mutatja be a más korba kerülő embert érő kultúrsokkot, méghozzá mindkét irányból (jelenből múltba, majd múltból jelenbe). Kiemelném azt is, hogy gonosztevői – akik rövidebb nézőpont-fejezeteket is kapnak – mesés fantasyhez képest szokatlanul intelligensek. Érdemes még összevetni Poul Anderson: Oroszlánszív c. könyvével is: a szituáció sokban azonos, a két regény hőse között azonban ég és föld a különbség.


Orson Scott Card: Bűvölet

Orson Scott Card: Bűvölet

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az elmúlt huszonöt év egyik tartósan legizgalmasabb írója, Orson Scott Card, aki számos elismerésben részesült, ezúttal olyan káprázatos világba repíti az olvasót, amelyet csak ő képes teremteni. A Bűvöletben Card úgy szövi a varázslatot, mint korábban még soha, és Csipkerózsika időtlen meséjét alakítja át egy eredeti hangvételű, romantikával és kalanddal átitatott fantasyvé.

Abban a pillanatban, amikor a gyermek Iván egy tisztásra bukkan a Kár­pátok sűrű erdeiben, sorsa örökre megpecsételődik. Falevelek ölelte emelvény tetején, látszólag holtan fekszik a csodaszép Katyerina királylány, az alatta rejlő mélységben viszont gonosz jelenlét örvénylik, és ettől a tíz éves Iván hanyatt-homlok rohan vissza Marek kuzin tanyájának menedékébe.

Évekkel később Iván már Amerikában él, ott tanul és van egy jegyese. Mégsem képes kiverni fejéből azt a réges-régi napot, ott az erdőben, sem meggyőzni magát, hogy csak egy rémült kisfiú képzelgése volt az egész. A késztetésnek engedve, visszatér a szülőföldjére, ahol a tisztás ugyanolyan, ahogy emlékeiben élt.

Ám ezúttal nem fut el. Ezúttal csókjával felébreszti a szépséget… és ezzel átlép egy ezer esztendeje letűnt világba.

Az egymással ütköző világok és kultúrák színes faliszőttese, a Bűvölet nagyhatású, eredeti történet az évszázadokon átívelő szerelemről és végzetről… és egy sötét erőről, amely korokon át lohol a nyomukban.

„Card az emberi természet nagy ismerője… Szépen mondja el az igazságot – ami végső soron a nagyság egyetlen ismérve.” – Gene Wolfe

Hirdetés