ponty értékelése


>!
ponty
Bíró Szabolcs: Ragnarök

Ha ez egy paródia, akkor azt mondom, az jó ötlet: a közeg, a mitológia, a szekrény méretű, borzas szakállú, folyton fejsze és kard után kapkodó, egyszerű gondolkodású, vérre, sörre, na jó, meg néha nőre szomjazó vikingek, teli tüdőből ordítanak a kifigurázásért. Legyen minden karakter eltúlzott, brutálisan klisés, felszínesen megrajzolt alak. Hadd mulassunk egy nagyot. A legnagyobb bajom azonban éppen az a könyvvel, hogy ez nem történik meg. Mindössze az első oldalakon, a szereplők megismerése közben kacaghattam egyet-kettőt, később pedig még ezeket a kuncogásokat is szép lassan kénytelen elfelejteni a teli szájas hahotára váró olvasó, mert ez a mese egyszerűen nem elég vicces. Kevés az eredeti ötlet, a párbeszédek pedig nyomokban sem tartalmazzák az előételnek szánt Ragnarök játék ( http://biroszabolcs.eu/ragnarokjatek/ ) kíméletlen és gátlástalan humorát.
Jólvanna, legfeljebb nem röhögünk majd. Vegyük komolyan, folyjon a vér, hulljanak a testrészek! Elő a vasat akkor, és adjunk neki! Csak sajnos kaland és izgalom is mérsékelten akad csak. Egy komor, vikingsztorihoz a hangulat nem elég sötét, az ellenfél nem elég gonosz, svédjeink pedig csak bandukolnak a kitudjahova, és mellkasukban minden lépéssel egyre jobban kihunyni látszik a bosszúvágy. Bíró Szabolcs mintha direkt elkerülné, hogy bárkire is ráossza a hős szerepét, ha mégis valamelyik szereplő lépést tenne ebbe az irányba, és már-már vonatkozó erényeket csillogtatna, akkor gyorsan észbe kapva, a legegyszerűbb, ügyetlen földi halandóként ábrázolja azt. Én pedig egy héttel az olvasás után alig emlékszem már, hogy ki kivel volt, mi volt a tét, s mi lett a vég.
Összességében azt hiszem ennek a fantasynek a tartalma és minősége sincs megfelelő arányban az eladása okán elvégzett PR munka mennyiségével. Fél csillagot pedig egyenesen a vajszívemnek, és a történetet a közepén nagyban előre lendítő, Artúr király legenda hangulatos felvázolásának köszönhet.

20 hozzászólás

Bíró Szabolcs: Ragnarök

Bíró Szabolcs: Ragnarök

Valamikor a IX. század elején egy csapat svéd viking útnak indul, hogy tűzön és vízen átkelve megbosszulja otthona elpusztítását. Mindnyájan emlékeznek még rá, mikor szűnt meg az élet egykor virágzó falujukban, Eldhärden és környékén: amikor Nídhögg, a fekete dög megjelent, mindent letarolt, majd eltűnt az ismeretlenbe.

Kilencujjú Gudleif és huszonkét vakmerő embere felkerekedik, hogy a Vågbrytare fedélzetén nekivágjon az ismeretlennek, megkeresse a szörnyet, és a saját fészkében végezzen vele. Útjuk ismeretlen vizeken, idegen földeken és éjsötét erdőkön keresztül vezet, miközben az ő nyomukban is ott liheg egy titokzatos, sebezhetetlen harcos, aki Tyr Pajzsát viseli.

Bíró Szabolcs, a magyar középkor megszállottja ezúttal tőle szokatlan témával lepi meg olvasóit: a Ragnarök történelmi alapokon nyugvó középkori fantasy, egy véres saga a bosszúról, a tűzről, és arról, hogy észak fiai gyakran keményebbek és kikezdhetetlenebbek, mint a skandináv acél.

Hirdetés