Greylupus értékelése


Greylupus>!
Marcello D'Orta: Rómeó alulról jegyezte el Júliát

Marcello D'Orta: Rómeó alulról jegyezte el Júliát Szerelem és szexualitás: nápolyi gyerekek újabb dolgozatai Marcello D'Orta tanító gondozásában

Jaj, nagyon tetszett ez a kis könyv! Teljesen véletlenül láttam meg az utazókönyvek között, úgyhogy innen is örök hálám @Jean – nak, hogy elolvashattam!

A mostani sok komoly könyv között nagy szükségem volt egy ilyen stílusú vidám könyvre. Elmondani nem tudom, hogy mennyire jól szórakoztam rajta. Sőt a kollégáim is, akiknek egy-két választ felolvastam.
Úgy éreztem, mintha a régi tinimagazinok „kérdezz-felelek” rovatát vagy az interneten időről -időre körbejáró „iskolai dolgozatokból ollóztuk vagy gyerekszáj” leveleket olvastam volna. De így egy könyvbe összegyűjtve még élvezetesebb volt:). Vicces, humoros, de néhol megdöbbentő, hogy a gyerekek mit tudnak (vagy nem tudnak) olyan hétköznapi dolgokról, mint a szerelem, szex, válás, féltékenység, házasélet, homoszexualitás, mindez gyerekek által rajzolt képekkel illusztrálva.

Hogy megmutassam, miről beszélek, pár idézet a könyvből a teljesség igénye nélkül – de az idézetek között még rengeteg humoros „aranyköpést” találhattok:-).

„Az ondószálak futóversenyt rendeznek, és az nyer, aki veszít.”
„Tanító úr, én becsszavamra tudtam, mi a szex, de elfelejtettem.”
„A hímfecske szaporodás után azzal az ürüggyel, hogy neki vándorolnia kell, megpattanik melegebb éghajlatra.”
„Én nagyon szeretek idősekkel beszélgetni, mert hagyják, had beszéljünk, és sose szólnak közbe, mert félnek, hogy ott lesznek hagyva.”
„Én, ha egy középkori szegényember volnék és a feleségemnek a király vazallusának a vazallusával kellene töltenie a nászéjszakámat, indulás előtt megetetnék vele egy kiló fokhagymát. Alighanem futólépésben hozná vissza az a szemétláda!”
„Arábiában a legritkábban válnak, mert mivel az arab nők le vannak fátyolozva, a férfi tudja, kit hagy ott, de nem tudja, kit talál.”
„… ezt a levelet azért írtam, hogy gyere hozzám feleségül, de ha nem akarsz, átírom a nevet és elküldöm a Gabriellának.”

Ha szeretnétek egy vidám órát(mert maximum ennyi idő alatt ki lehet olvasni a könyvet, olyan kis vékonyka:( ), akkor ezt a könyvet mindenképpen érdemes elolvasni!

4 hozzászólás

Marcello D'Orta: Rómeó alulról jegyezte el Júliát

Marcello D'Orta: Rómeó alulról jegyezte el Júliát

A kisdiák nem gondolkodik. A kisdiák vélekedik, összefoglal, értelmez, gondolatai támadnak, eldönti, helyes-e ez vagy az. Ezek az Örök Tanító szavai, kérdései. A kérdéseket ezúttal is D'Orta tanító úr közvetíti. A tanítás gyakorlatától immár elszakadva, két viharos sikerű tanárúrkérem-ízű könyvvel az Én reméljük, meguszom és az Isten ingyér teremtett bennünket című gyerekdolgozat-gyűjteménnyel a háta mögött. A kérdésekben is van némi rosszmájúság: ilyenek vagyunk, ilyenek vagytok, tanító bácsik, mikor nyájasan a a tanítványaitokhoz fordultok. Ezúttal kiváltképp kényes a kérdés, veszedelmesen robbanékony a magja. Mert a kislány, a kisfiú a szexről vélekedik. A Biblia idevágó passzusait értelmezi. Erre vonatkozó irodalmi ismereteit foglalja össze. Szóval D'Orta tanító úr közvéleménykutatást végez. A válaszokban ezúttal sem csalódunk. A kis kamaszok meghökkentően sokat tudnak és meghökkentően keveset. Szexuális nevelésük, akár Romeo és Júlia tanulságos eljegyzése, alulról történik. Egymástól vagy a kulcslyukon keresztül szerzik ismereteiket. Meg, persze, a tévéből. S mert ráadásul a felnőtteknek tetsző válaszokat igyekeznek adni, bájosan idétlenek. Az olasz kisdiák különleges kisdiák, a nápolyi még inkább az. Mégis az olvasó ráismer bennük a mieinkre.

Hirdetés