Mariann_Czenema P értékelése


>!
Mariann_Czenema P
Albert Camus: A pestis

Biztos, hogy fogom még olvasni. :) Nagyon tetszett, bár az elejét nem értem, hogy lehet, hogy egy orvos nem tudja azonnal, patkányok tömeges elhullása, az a pestis jele???
Bevallom őszintén, hogy amikor a leírásban a fasizmusról szóló párhuzamot olvastam, én jóval szélsőségesebb kontrollra gondoltam, látszik, hogy 1984-en, vagy Szép új világon edződött a lelkem.
Annak nagyon örültem, hogy nem játszott benne szerepet a szerelem, hogy szinte csak férfi szereplője van. Ritka az ilyen könyv, mert mégis elég érzelmes, izgalmas, fordulatos volt. Tarrou halála olyan írói túlzás, amiért mindig haragszom, minek az utolsó pillanatban megölni egy pozitív szereplőt? :((
Viszont arra továbbra is kíváncsi lennék, végül is mi volt Cottard bűne? És ha annyira megszedte magát, miért nem menekült el?


Albert Camus: A pestis

Albert Camus: A pestis

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A mű a pestissel jelképezi -szimbolikus formában és meggyőzően- a fasizmus iszonyatát. Egy csendes kisvárosban pestisjárvány tör ki, s egyre inkább elhatalmasodva, egyre több embert legyilkolva hatalmába keríti a várost. A főhős, Rieux doktor, Camus leghíresebb korai esszéjének -Sziszüphosz mítosza- irodalmi megtestesülése, aki nem hajlandó tudomásul venni a vereséget, újra és újra lázad a könyörtelen sorssal szemben, s az emberi lét értelmét a küzdelemben keresi, mely bármennyire reménytelen is, az ember győzelmét képviselheti a vak végzettel szemben.
A regény egyike a legnépszerűbb műveinek, a járvány teremtette sajátos világ kiválóan alkalmas a legkülönbözőbb magatartásformák bemutatására.

Hirdetés