MFKata értékelése


>!
MFKata
Mark Helprin: Téli mese

Lenne egy tanácsom az olvasáshoz: szánj rá időt! Persze amúgy is, ha olvasod és látod, hogy több száz oldal, számolsz vele, de én konkrétan arra gondolok, hogy olvasás közben. Bizonyos mondatok és történések felett képes az ember megülni és elgondolkozni. Nem elkalandozni félreértés ne essék, hanem bizonyos tájleírások, ízek, hangulatok, illatok, színkavalkádok annyira megkapóan vannak leírva, hogy meg kell állnod és kicsit ülnöd kell rajta és befogadnod a szépségét.

Bővebben:
http://mfkata-about.blogspot.hu/2014/03/blogturne-mark-…


Mark Helprin: Téli mese

Mark Helprin: Téli mese

Az 1900-as évek első évtizedének New Yorkjában egy téli reggel Athansor, a csodálatos képességű fehér ló megmenti a rokonszenves csirkefogó, Peter Lake életét. A jobb sorsra érdemes betörő, aki mindemellett a modern kor gépeinek mestere, szakadatlanul menekülni kényszerül a Kurtafrakkosok bandája elől.
A Téli mese szövevényes története átível az egész huszadik századon. A filozofikus szépségű regényben bármi megtörténhet – s meg is történik egy apokaliptikus hóvihar után.

Helprin végigkalauzol minket a zajos huszadik századon, háttérben a folyton változó, delejesen vonzó, nyüzsgő New Yorkkal. Szereplői szinte mindannyian egy jobb világ megteremtésének szentelik az életüket. Várva, hogy az ezredfordulón pusztító tűzvész után beköszönt az aranykor az Igazságosság Városában.

A Téli mese 1983-as megjelenése óta méltán vált kultuszkönyvvé szerte a világon.

A Téli mese kalandos története megihlette a filmkészítőket is. A csodálatos regényt Jennifer Conelly, Will Smith, Colin Farrell és Russel Crow főszereplésével mutatják be a mozik világszerte.

Mark Helprin (1947) amerikai író, esszéista, újságíró. New Yorkban született művészcsalád gyermekeként. Szolgált a brit kereskedelmi flottánál és az izraeli hadseregben. A Wall Street Journal, a The New Yorker és a The New York Times újságírója. Novelláskötetek, regények és gyermekirodalmi művek szerzője.

Hirdetés