Nita_Könyvgalaxis P értékelése


>!
Nita_Könyvgalaxis P
Mark Helprin: Téli mese

Ez nem egy igaz történet.
De nem is egy szerelmes mese.

Legalábbis a klasszikus értelemben biztos nem. Ugyanis inkább mondanám a Téli mesét egy vallomásnak az írótól New Yorkhoz. Azzal, ahogyan megfesti nekünk a várost, a különböző évszakok és napszakok fényeit, a változásokat, a városrészek különbözőségét, egyértelműen kiderül, hogy Helprin ezekbe szerelmes.
A szereplők ezen háttér előtt születnek, élnek, szeretnek, sírnak, vigadnak és halnak meg. Persze nem teljesen átlagos az ő történetük, hiszen a csoda végig áthatja a könyvet, a természetfeletti pillangószárnyával repdes végig az oldalakon.

Az én kedvenc jelentem Peter és Beverly első találkozása volt. Szinte filmként pergett le előttem az egész, láttam magam előtt azt a különös táncot, amelyet eljártak. És bár a könyv giccsessége néha már túlzó volt számomra, az ehhez hasonló jelenetekért már megérte elolvasni a Téli mesét.


Mark Helprin: Téli mese

Mark Helprin: Téli mese

Az 1900-as évek első évtizedének New Yorkjában egy téli reggel Athansor, a csodálatos képességű fehér ló megmenti a rokonszenves csirkefogó, Peter Lake életét. A jobb sorsra érdemes betörő, aki mindemellett a modern kor gépeinek mestere, szakadatlanul menekülni kényszerül a Kurtafrakkosok bandája elől.
A Téli mese szövevényes története átível az egész huszadik századon. A filozofikus szépségű regényben bármi megtörténhet – s meg is történik egy apokaliptikus hóvihar után.

Helprin végigkalauzol minket a zajos huszadik századon, háttérben a folyton változó, delejesen vonzó, nyüzsgő New Yorkkal. Szereplői szinte mindannyian egy jobb világ megteremtésének szentelik az életüket. Várva, hogy az ezredfordulón pusztító tűzvész után beköszönt az aranykor az Igazságosság Városában.

A Téli mese 1983-as megjelenése óta méltán vált kultuszkönyvvé szerte a világon.

A Téli mese kalandos története megihlette a filmkészítőket is. A csodálatos regényt Jennifer Conelly, Will Smith, Colin Farrell és Russel Crow főszereplésével mutatják be a mozik világszerte.

Mark Helprin (1947) amerikai író, esszéista, újságíró. New Yorkban született művészcsalád gyermekeként. Szolgált a brit kereskedelmi flottánál és az izraeli hadseregben. A Wall Street Journal, a The New Yorker és a The New York Times újságírója. Novelláskötetek, regények és gyermekirodalmi művek szerzője.

Hirdetés