pat P értékelése


>!
pat P
Mark Helprin: Téli mese

Ez egyáltalán nem egy szerelmes mese. (Remélem, még időben szólok.)

Ez egy Könyv. Egy igazi, olvasót próbáló, igényes, kíméletlenül hosszú, már-már zsarnoki könyv, ami igényt tart minden szabad percedre és minden gondolatodra. De érdemes felnőni a követelményeihez. Helprin elképesztően, lenyűgözően, csodálatosan ír, és végig, de végig az egész könyvben egyformán csodálatosan! Nem is értem, hogy lehet ilyet, nagyon durva.

Hogy miért is tetszett oly nagyon, azt sokáig nem is értettem. Jó, a történet nem rossz, és persze van neki az a nem túl nehezen átlátható és nem túl eredeti szimbolikája, meg az egész egy nagy metafora (amúgy meg annyi hasonlat van benne, hogy én ennyit még életemben összesen nem láttam). Aztán meg kiderül, hogy az idő nem létezik, a szeretet mindent legyőz, a vége felől nézve meg tulajdonképpen roppant didaktikus az egész. És mégse a giccs-világbajnokság meg a Coelho-faktor és a romantika-allergiám járt az eszemben olvasás közben, hanem le voltam nyűgözve. Masszívan és érthetetlenül. Aztán a kedves és zseniális @fezer rávilágított némi párhuzamra a Téli mese és a LoveStar között, és akkor megvilágosodtam. Mert szeretem én a giccset, ha kellően túlzásba viszik, és kellően ellenpontozzák a saját abszurdba és ironikusba, netán paródiába való hajlításával. Csak figyeljétek meg. Lenyűgöző.

A fordítást nagyon szerettem, szellemes, eredeti, néhol kimondottan bájos megoldásokkal dolgozik. A filmes borító pedig teljesen elfogadható ár az új kiadásért. Szerencsére nincs rajta Ló.

8 hozzászólás

Mark Helprin: Téli mese

Mark Helprin: Téli mese

Az 1900-as évek első évtizedének New Yorkjában egy téli reggel Athansor, a csodálatos képességű fehér ló megmenti a rokonszenves csirkefogó, Peter Lake életét. A jobb sorsra érdemes betörő, aki mindemellett a modern kor gépeinek mestere, szakadatlanul menekülni kényszerül a Kurtafrakkosok bandája elől.
A Téli mese szövevényes története átível az egész huszadik századon. A filozofikus szépségű regényben bármi megtörténhet – s meg is történik egy apokaliptikus hóvihar után.

Helprin végigkalauzol minket a zajos huszadik századon, háttérben a folyton változó, delejesen vonzó, nyüzsgő New Yorkkal. Szereplői szinte mindannyian egy jobb világ megteremtésének szentelik az életüket. Várva, hogy az ezredfordulón pusztító tűzvész után beköszönt az aranykor az Igazságosság Városában.

A Téli mese 1983-as megjelenése óta méltán vált kultuszkönyvvé szerte a világon.

A Téli mese kalandos története megihlette a filmkészítőket is. A csodálatos regényt Jennifer Conelly, Will Smith, Colin Farrell és Russel Crow főszereplésével mutatják be a mozik világszerte.

Mark Helprin (1947) amerikai író, esszéista, újságíró. New Yorkban született művészcsalád gyermekeként. Szolgált a brit kereskedelmi flottánál és az izraeli hadseregben. A Wall Street Journal, a The New Yorker és a The New York Times újságírója. Novelláskötetek, regények és gyermekirodalmi művek szerzője.

Hirdetés