Mariann_Czenema P értékelése


>!
Mariann_Czenema P
Szabó Magda: A pillanat

4,5 csillag mivel szerintem a magyarázat a végére kellett volna, nem árt ismerni hozzá az eredeti Aeneast; és talán túl hosszadalmas írás. Bőven elég lett volna, ha mint istennő fia, eltűnik a színről Kegyesatyaként, és az olvasóra van bízva, hogy ki hogyan képzeli el Creusa halálát.


Szabó Magda: A pillanat

Szabó Magda: A pillanat

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Volt egyszer egy büszke város, Trója, melyet a görögök örökre eltöröltek a föld színéről. Ám egy maroknyi trójai, élén a hős Aeneasszal útra kelt, hogy megtalálja új hazáját: így kezdődik a Római Birodalom eredetmítosza. Így kezdődik Szabó Magda regénye is, hogy Aeneast rögtön az elején, váratlanul a menekülés közben odaveszett feleségével, Creusával cserélje fel.
A pillanat egy rendkívüli nő fájdalmasan szép és fanyarul groteszk története. Egy nőé, akiről mindenki azt hiszi, férfi. Történelmet ír, bejárja az alvilágot, látja a jövőt, de nem ismeri a szerelmet. Imádott és rettegett félistenként kell élnie, holott nem vágyik másra, mint hétköznapiságra. Halhatatlan, bár már megmenekülése pillanatában halott.
Szabó Magda antik kulisszák közé helyezi a kiválasztottak magányának időtlen történetét. Színpompás fantáziája mitikus figurákat változtat hús-vér lényekké és sosemvolt isteneket bűvöl elénk. A mágiát minduntalan megtörő irónia és a kesernyés humor ízig-vérig mai művé, egy meghasonlott lélek modern eposzává avatja A pillanatot.