Sheila értékelése


>!
Sheila
William Shakespeare: Hamlet (angol)

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Shakespeare: Hamlet.
Nem a kedvencem.
Nekem Hamlet karaktere túl melankolikus, depresszív és zavart. Sosem tudtam megállapítani, hogy akkor ő csak megjátssza, vagy tényleg őrült. Lehet egy kicsit mind a kettő.

Az egyetlen része a drámának viszont, ami igazán megragad minden alkalommal, az a szellem, mivel ő az elindítója és a mozgatórugója mindennek. Vajon ő tényleg Hamlet apja, aki addig nem talál végső nyugalmat, míg fia meg nem torolja a gyilkosságot és trónbitorlást – vagy esetleg ő maga az ördög egy szeretett személy alakját felvéve?
Ha az előbbi – akkor milyen apa az, aki azt várja el a fiától, hogy tönkretegye magát (esetleg valóban bele is bolonduljon), a körülötte lévőket (beleértve a szerelmét és az anyját is) a megjegyzéseivel, a viselkedésével, csakis a megtorlás miatt?
Ha pedig az utóbbi – nos ez nekem jobban illik a képbe. Ugyanis ha életében jó uralkodó volt Hamlet apja és szeretett személy (ahogy a drámából megtudjuk), miért változna ez meg a halála után? Miért kérne olyat a fiától, amivel mindenkinek csak árt? Miért kívánna ennyi halált és mocskolná be többek között a volt felesége nevét is…?

Shakespeare: Hamlet.
Nem a kedvencem.
De a szellem karakterének megfejtése igazi kihívás.


William Shakespeare: Hamlet (angol)

William Shakespeare: Hamlet (angol)

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„O, what a noble mind is here o'erthrown!”

Probably the most famous play in the English language, Hamlet transcends the revenge tradition and explores the nature of man.

Learning that his father has been killed by Claudius, his uncle, Hamlet's only honorable course of action is revenge. But Hamlet'S nature tends not towards action but reflection and in his incapacity to act lies the seed of his own destruction.

The text of this edition is edited by G. B. Harrison and contains notes, a glossary and an introduction.

Hirdetés