Isley értékelése


Isley>!
Isaac Asimov: Robotok és Birodalom

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

A Robotok és Birodalom majdnem 200 évvel A Hajnal bolygó robotjai után játszódik, s az ott abbahagyott történetet viszi tovább. Ez az időugrás elég nagy volt, de jól megindokolt: Asimov szépen ki tudta fejteni, hogy az elmúlt évszázadokban, hogy ment végbe az emberek kirajzása a Földről, hogy váltak a földiek is hódítókká, telepesekké. Emellett az időugrás nem volt túl nagy ahhoz, hogy ne legyenek visszatérő főszereplők korábbról: Gladia, Giskard, Daneel és Amadiro.

A történet két szálon fut. Az egyikben Gladia kerül a rivaldafényben, aki akkor válik fontossá, amikor szülőbolygóján, a Solarián több incidens is történik, melyben több telepes meghal, így a telepesek kérésére, az Aurora engedélyével, kezdetét veszi Gladia utazása, aki a Solarián túlra is eljut, így a legnagyobb telepesbolygóra, a Baleyföldre, valamint a Földre is. Gladia ráeszmél arra, hogy eddigi élete bármennyire is hosszú volt, eseménytelenül telt, így elhatározást tesz, hogy életét annak a célnak szenteli, hogy békét teremtsen a telepesek és űrlakók között, hogy azok együtt hozzák létre a későbbiekben a Galaktikus Birodalmat.

A másik fontos szál pedig dr. Amadiro és dr. Mandamus tervét mutatja be, ami nem más mint a Föld radioaktívvá tétele. Ez a szál jól megindokolt, és Amadiro több évszázados, a Föld bolygóval szembeni gyűlöletén alapszik, valamint a Mandamus által kidolgozott terven.

Daneel és Giskard, általában Gladiával van, ők mégis a másik szálhoz köthetők inkább, hiszen az ő céljuk pedig nem más, mint az emberiség megmentése. S miután Daneel megfogalmazza a Nulladik Törvényt, onnantól kezdve pedig jóval nagyobb lehetőségük nyílik arra, hogy az emberiség üdvéért akár emberekkel is szembeszálljanak.

Összességében egy jól összerakott regény ez, elég izgalmas és végig csavaros, bár ezúttal kicsit hosszúnak éreztem, s érződött az is rajta, hogy a regény fő célja Asimov egymással eredetileg nem összefüggő történeteinek az összekapcsolása. Szóval egyszerre akart szórakoztató és hasznos is lenni, ami össze is jött, csak éppen emiatt kicsit hosszúnak éreztem.

Mindenesetre, szép lezárását adja a regény a Robot-sorozatnak, ami mindent egybevetve az eddigi legjobb sci-fi sorozat volt, amit olvastam. A Galaktikus Birodalom elkezdése előtt azonban tartok egy szünetet.


Isaac Asimov: Robotok és Birodalom

Isaac Asimov: Robotok és Birodalom

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A regény – mely az Alapítvány és Birodalom-ciklus szerves része- az űrjárók és telepesek évszázados múltú konfliktusáról szól. Az űrjáró világ – lassú pusztulásának elkerülése érdekében – a legfőbb telepesbolygó, a Föld elpusztítására tör. Kelden Amadiro, a Robotikai Intézet vezetője két társával – személyes bosszútól is vezérelve – kiterveli a Föld kérge alatti sugárzó ércek emanálását. Azonban nem számolnak Lady Gladia két kivételes képességű robotjával: az emberi gondolatot telepatikusan érzékelő és befolyásoló Giskardnak, és az egyetlen humanodi robotnak, R. Daneel Olivaw-nak sikerül logikai úton felderítenük a Föld ellen készülő támadást, s megpróbálják megakadályozni annak végrehajtását… A regény másik szála Gladia története. A Solariáról Aurórára menekült űrjárónő a Solaria titkainak felderítésekor kapcsolatba kerül egykori szerelme, a földlakó Elijah Baley leszármazottjával. A telepesvilágban élő Baley kapitány ráveszi Gladiát, vegyen részt a Solariára indított expedícióban. A kapitány számításai helyesnek bizonyulnak, mert az űrhajó csak a nő és két robotja közreműködésének köszönhetően menekül meg a solariai csapdából. Az asszony kezdetben nehezen viseli el a földi emberek életét, a zsúfoltságot, a zajt, az emberek közelségét, bizalmaskodását, amely a robotjaitól körülvett, elszigeteltségben élő űrjáróknál szokatlan és viszolyogtató. Lassanként azonban Gladia és a kapitány közel kerülnek egymáshoz, és Gladia a férfiért még a földi élet kényelmetlenségeit is vállalja. Eddigi hosszú és eseménytelen űrjáró életének a szerelem, valamint a telepes és űrjáró világok összebékítéséért való együttmunkálkodás új értelmet ad. Ám sem Gladia, sem Baley kapitány nem sejti, hogy a két robot, Giskard és Daneel miképp is fáradozik az emberiség jövőjéért…

Hirdetés