Mariann_Czenema P értékelése


>!
Mariann_Czenema P
Sylvia Plath: Az üvegbura

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Megmondom őszintén, meglepett a vége. Nem hittem volna, hogy sikerül újjászületnie, kikerülnie a bura alól.
Valójában az egész könyv félig-meddig távol áll tőlem, mivel ritkán engedek a depressziós gondolatoknak. Viszont a fügefás hasonlatot isteninek tartom, és én is utálom a szánakozó, álszent embereket. Jót nevettem az utószón, engem is taszított Gordon doki meg Buddy, akkor én is őrült vagyok? :)
Jó volt, fogom még újraolvasni, mert nagyon szépen bemutatja a neurózist belső szemszögből. A feminista nézőpontjait, a férfiak kettős mércéjéről vallott érzelmeit meg teljesen támogatom.
(Véleményem szerint Esther legnagyobb baja, amitől más, mint a környezete, hogy őszintébb ember, és szigorúbb erkölcsi mércével mér. Nem tudja azt sem, hogy azok akik boldognak vallják magukat az életben, azok nem gondolkoznak rajta, csak élik az életet; és valójában hazudnak, nincs boldogság, a maga éteri értelmében. A helyzettel való megalkuvás, megelégedés alapja a boldog életnek; ha ez nem megy, akkor marad a neurózis, az elérhetetlen vágyálom.
Az átlagos élet a hazugságok szövevénye.)

3 hozzászólás

Sylvia Plath: Az üvegbura

Sylvia Plath: Az üvegbura

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„Furcsa, fülledt nyár volt, azon a nyáron ültették villamosszékbe Rosenbergéket, és én nem tudtam, mit keresek New Yorkban.” Egy idegösszeomlás története kezdődik ezekkel a szavakkal. A tizenkilenc éves Esther Greenwoodnak Amerika tálcán kínálja a karriert: felveszik ösztöndíjjal a legjobb iskolába, majd tizenketted magával megnyeri egy divatlap pályázatát, egy hónapra New Yorkba kerül, fogadások, díszebédek, hírességek forgatagába. Csakhogy ő valami többet és tisztábbat vár a társadalomtól, mint az őtőle, és ezért nem tud beilleszkedni a nagy gépezetbe. „Bizonyára úgy illett volna, hogy én is repüljek a lelkes örömtől, mint a többi lány, de – valahogy nem voltam rá képes. Nagyon-nagyon csendesnek és üresnek éreztem magam, akár egy tornádó magja, ahogy csak sodródik kábultan a körülötte tomboló pokoli zűrzavar legközepén.” A történet: ennek a baljós hasonlatnak a kibontakozása, a betegség első tüneteitől a közönyös pszichiáter kontárul alkalmazott elektrosokkterápiáján át a hajszál híján sikeres öngyilkosságig. Végül a gyógyulás tétova stációi következnek, az életbe visszavezető út lehetőségét sejtetve – ami a valóságban tragikusan ideiglenesnek bizonyult. Mert Az üvegbura önéletrajzi mű: az újabb angol-amerikai líra talán legeredetibb tehetségének egyetlen nagyobb szabású prózai alkotása. Megjelenésének évében, 1963-ban Sylvia Plath öngyilkos lett.

Hirdetés