Dominik_Blasir értékelése


>!
Dominik_Blasir
Orson Scott Card: Bűvölet

Az utánozhatatlan, imádnivaló hangulat teszi olyan egyedivé a Bűvöletet. Tele van rendkívül szórakoztató párbeszédekkel, gyakran nevetünk, és még gyakrabban szorítunk hőseinknek, akiknek a meséktől eltérően közel sem olyan egyértelmű, hogy azonnal szerelembe kell esniük. És miközben lassan formálódik a jellemük és a kapcsolatuk, szimpatikus (és ellenszenves) mellékalakok egész hada lepi el az oldalakat, s szemünk előtt kibontakozik egy (sőt, két) mágiával teli világ, ahol semmi sem pont az, aminek látszik, ahol még egy zsidó fiúból is lehet keresztény király, s legfőképpen: ahol mi, gyermeklelkű felnőttek és felnőttlelkű gyermekek, legalább annyira otthon érezzük magunkat, mint a valóságban. Talán még annál is jobban.

Lelkendezek még: http://ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2014-02-18+…

2 hozzászólás

Orson Scott Card: Bűvölet

Orson Scott Card: Bűvölet

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az elmúlt huszonöt év egyik tartósan legizgalmasabb írója, Orson Scott Card, aki számos elismerésben részesült, ezúttal olyan káprázatos világba repíti az olvasót, amelyet csak ő képes teremteni. A Bűvöletben Card úgy szövi a varázslatot, mint korábban még soha, és Csipkerózsika időtlen meséjét alakítja át egy eredeti hangvételű, romantikával és kalanddal átitatott fantasyvé.

Abban a pillanatban, amikor a gyermek Iván egy tisztásra bukkan a Kár­pátok sűrű erdeiben, sorsa örökre megpecsételődik. Falevelek ölelte emelvény tetején, látszólag holtan fekszik a csodaszép Katyerina királylány, az alatta rejlő mélységben viszont gonosz jelenlét örvénylik, és ettől a tíz éves Iván hanyatt-homlok rohan vissza Marek kuzin tanyájának menedékébe.

Évekkel később Iván már Amerikában él, ott tanul és van egy jegyese. Mégsem képes kiverni fejéből azt a réges-régi napot, ott az erdőben, sem meggyőzni magát, hogy csak egy rémült kisfiú képzelgése volt az egész. A késztetésnek engedve, visszatér a szülőföldjére, ahol a tisztás ugyanolyan, ahogy emlékeiben élt.

Ám ezúttal nem fut el. Ezúttal csókjával felébreszti a szépséget… és ezzel átlép egy ezer esztendeje letűnt világba.

Az egymással ütköző világok és kultúrák színes faliszőttese, a Bűvölet nagyhatású, eredeti történet az évszázadokon átívelő szerelemről és végzetről… és egy sötét erőről, amely korokon át lohol a nyomukban.

„Card az emberi természet nagy ismerője… Szépen mondja el az igazságot – ami végső soron a nagyság egyetlen ismérve.” – Gene Wolfe

Hirdetés