Ildó P értékelése


Ildó P>!
Fábián Janka: Adél és Aliz

Első Fábián Janka könyvem volt, de azt hiszem nem az utolsó. Igazán megfogott a stílusa. Régóta szerettem volna tőle olvasni valamit, és legutóbb csak ez a könyve volt bent a könyvtárban. Nem voltam biztos benne, jó lesz-e kezdésnek, de azt hiszem jól döntöttem.
Tetszett, hogy egész kiskoruktól követhettük Adél és Aliz életét egészen felnőtt korukig, és végig az ő életük, kapcsolatuk marad középpontban. Nem ment el történelmi regény irányába, nem részletezte a történelmet, csak a szereplőkre gyakorolt hatásait emelte ki, épp annyit írt le belőle, amennyire szükség volt.
Voltak benne számomra igazán meglepő fordulatok, és meghökkentő események, valamint emellett kiszámítható szál is.
Tetszettek az időugrások, hogy valami fontos résznél abbamaradt a fejezet, de végül mindenre fény derült a következőben.
Ha lesz a könyvtárban más műve, biztos ki fogom hozni.


Fábián Janka: Adél és Aliz

Fábián Janka: Adél és Aliz

Fábián Janka legújabb nosztalgikus regényében két barátnő viharos érzelmekkel és ellentmondásokkal teli kapcsolata áll a középpontban. A különböző társadalmi és családi háttérrel rendelkező lányok, a bájos, szelíd Aliz, mindenki kedvence és az éles eszű, éles nyelvű, ármánykodástól sem visszariadó Adél, egy bentlakásos iskolában válnak elválaszthatatlan barátnőkké, és nem is sejtik, hogy a sorsuk még akkor is egymásba fonódik majd, amikor ezt már egyáltalán nem akarják.

Bonyolult szerelmi háromszögek és csalódások tarkította fordulatos történetüket egy régi gyilkosság árnyékolja be, és a háttérben most is ott húzódnak a kor történelmi eseményei: a Kommün végnapjai, a húszas évek konszolidációja, a frankhamisítási botrány, a gazdasági világválság. Ahogyan azt a szerzőtől már megszokhattuk, könyvében itt-ott valós történelmi figurák is feltűnnek, ám csupán mellékszereplőként.

A befejezés természetesen tartogat meglepetéseket, de a regény végkicsengése a szereplőket ért veszteségek és a tragédiák ellenére is életigenlő. Azt üzeni, hogy a legsúlyosabb helyzetből is létezik kiút.

A nagy sikerű Emma-trilógia, Az angyalos ház, a Virágszál, a Lotti öröksége és A német lány című romantikus történelmi regények népszerű írónője a múlt század húszas-harmincas éveinek Magyarországát eleveníti meg hitelesen, színesen és érzékletesen.

Hirdetés