doresz93 értékelése


>!
doresz93
Eric Knight: Légy hű magadhoz

A Prentiss Saintby-os mellékvágány miatt a fél csillag levonás…az többször is kizökkentett, és alig vártam, hogy Clive és Prue visszatérjenek a színre. A vége pedig szívszaggatóan szép…ha tudtam volna, hogy ilyen, nem a vonaton olvasom az utolsó 50 oldalt, mert elég furcsán néztek rám, ahogy ott pityeregtem, de annyi baj legyen…én is hű maradtam magamhoz :)
(A könyv a nagypapámé volt, az első oldalon töltőtollal beleírta a nevét…annyira elbeszélgetnék vele, neki vajon hogy tetszett.)


Eric Knight: Légy hű magadhoz

Eric Knight: Légy hű magadhoz

Eric Knightnak ez a műve háborús regény, mégsem csak a fronteseményeket mutatja be, hanem a hátország életét is – egy szabadságos katona és egy katonai segédszolgálatot teljesítő lány szerelmének tükrében. Amíg Clive és Prudence történetét figyelemmel kísérjük, megismerkedünk a háborús Anglia társadalmi osztályainak életével meg az angol hadsereggel is.
Az a kép, melyet Knight Angliáról fest, sötét, vigasztalan. Maga a hős, aki valamennyire az író nézeteit fejezi ki, az élet és az eszmék szélsőségei között vergődik, s létének nagy kérdését csak a véletlen halál oldhatja fel.
Eric Mowbray Knight 1897-ben született. Gyermekkora és ifjúsága nehéz volt, már korán magának kellett megkeresnie kenyerét. 1912-ben Amerikába utazik anyjához. Az Egyesült Államokban eleinte nyomdában dolgozik, szabad idejében újságcikkeket ír, később képzőművészeti iskolába jár. Amikor kitör az első világháború, önként bevonul. A háború után visszatér Amerikába, s újra írni kezd. Újságíró lesz, szépirodalommal foglalkozik. 1934-ben kerül kiadásra első műve, egy novellás kötet. Első nagysikerű alkotása, a Sam Small csodálatos élete 1936-ban jelenik meg. A második világháború kitörésekor Angliába utazik, bejárja a háború sújtotta vidékeket, s visszatérve Amerikába, élményeiről egy riportkötetben számol be. Amikor az Egyesült Államok is belép a háborúba, Knight bevonul. Még megírja Légy hű magadhoz című regényét, 1943-ban Franciaországban repülőgépével lezuhan.

Hirdetés