clarisssa értékelése


>!
clarisssa
Cecelia Ahern: Nyomomban az életem

Haragszom erre a könyvre. Utálom ezt a könyvet. Ezért egy hirtelen felindulásból rögtön kedvencnek is jelöltem…
A történetet ott kell kezdenem, hogy elég sokáig hajkurásztam, míg sikerült megkaparintanom, majd mikor végre kincsként hazahoztam és belelapoztam, megpillantottam benne valami. Valami rémeset. Valami elveimmel ellenkezőt. Valamit, ami miatt verekedni tudnék. Egy szót, ami nem is szó, de amitől a hajamat tépem. Mégpedig azt, hogy: vok. Rosszul vagyok tőle, ha látom. Pláne nyomtatásban!
Így aztán hetekig rá sem néztem erre a könyvre. Én ilyet elvből nem olvasok el.
Aztán valahogy mégis nekikezdtem… Persze titkon alig vártam, hogy majd jól odamondogathassak neki, amikor az értékelést írom és mondataimat nyilván a vok igénytelensége köré szervezetem. Meg a főszereplő személyének ellentmondásos vonásai köré. Szinte előre élveztem a dühömet! Aztán… aztán elkezdett sodorni magával a történet.
Mert valljuk be, az alapgondolat azért egészen kiváló: bekopogtat hozzánk az életünk, hogy szemünkbe vághassa: hibát hibára halmozunk! Az írónő stílusa viszont elég erőltetett a könyv elején, mintha szüksége lenne nem kevés bemelegítésre ahhoz, hogy tényleg működni tudjon. No meg a főszereplő érthetetlen hazudozásait sem igazán tudtam hová tenni, de a kíváncsiságom tovább vitt az oldalakon, teljesen magába tudott szippantani a könyv.
Először kb. a 2/3-ánál éreztem azt, hogy aj-jaj, itt valami nagyon fejbe fog verni, ennyit a könnyedségről és humoros-önironikus hangvételről. Kellett is egy nap pihenés, hogy erőt gyűjtsek a folytatáshoz, ami azért egy chick lit kategóriájú könyvnél szokatlan. Aztán a befejezés: jött, látott és meggyőzött. Nagyon szükségem volt most valami ilyesmire… csak az lepett meg, hogy pont egy ilyen könyvtől kaptam meg.
Összefoglalva tehát: könnyed, humoros, laza, de mégis fejbeverő olvasmány, amiben szerintem mindenki találhat olyan üzenetet, amit saját életére is érvényesnek érezhet. Semmi varázspálca által elővarázsolt meseszerű megoldás életünk hibáira, sokkal inkább önismeret, felelősségvállalás, önmagunk elfogadása, megbecsülése, no meg kitartó munka. Persze mindez csak a sorok között, finoman tálalva, nem pedig valami tuti-megmondós stílusban szájba rágva. És szerencsére nincs benne semmi nyáltenger, de még csak könnyfakasztó romantika sem, csak némi 21. századi pörgős, spontán flört, ami nem is akar ennél több lenni, de talán pont emiatt egy kicsit mégis megsimogatja az ember lányának szívét.
A vokokról pedig kegyesen megfeledkezek, elvégre csak kétszer szerepel leírva és mindkétszer egy-egy sms-ben. Vegyük tehát úgy, hogy rövidítés. De semmiképpen sem szó! Ebből nem engedek!

>!
Athenaeum, Budapest, 2012
470 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632932262 · Fordította: Szili Orsolya

Cecelia Ahern: Nyomomban az életem

Cecelia Ahern: Nyomomban az életem

Mi történik, ha nem veszed komolyan az életed?

Lucy Silchester még a 30. születésnapja előtt megkapja a választ. Élete bekopogtat hozzá egy mókás idegen férfi képében, s szembesíti azzal, amit a szerelmével való szakítása óta nem volt hajlandó tudomásul venni: hogy nagy bánatában szinte megszűnt létezni. S elkezdődik egy megható és mulatságos kalandsorozat, mely során a kissé különc lány újra rátalál családjára, barátaira s bizony a szerelemre is.

Megható, vicces és tanulságos – Cecelia Ahern új regényében bemutatja, mi történik, ha nem figyelsz eléggé az életedre, és hogy sosem késő újrakezdeni.

Hirdetés