Mariann_Czenema P értékelése


>!
Mariann_Czenema P
Vekerdy Tamás: Jól szeretni

Vekerdy Tamás: Jól szeretni Tudod-e, hogy milyen a gyereked?

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

5 és sok plusz csillagos könyv :)
Háromgyerekes anyaként nagy örömömre szolgált, hogy a meglehetősen vegyes korosztályú gyerekeim (10,4, 18 hónapos) mindegyikére volt a könyvben aktualizálható rész! Sőt, magamra is, ha szigorúan vesszük, mert liberális felfogású olvasóként számos gondolat megfogott, számos pedig továbbgondolást és újraolvasást igényel.
Aminek nagyon örültem, hogy végre(!) kimaradt a szokásos Waldorf iskola dicséret, és annak, hogy ennyire eszméletlenül korszerű a könyv. Nem ködösít, érthető nyelven beszél, roppantul sok cinkos kikacsintással, és rengeteg példával.
Két gondom akadt vele. Az első, hogy az Apagondos rész bár tényleg zseniális, és totál igaz, azért nehezen olvastatható lesz az átlag férjek számára. (Még ha minden anya szinte 100 százalékig alá tudná támasztani a benne foglaltakat)
A másik probléma viszont egy hiányérzet, a bibliográfia nem léte. :( Isten bizony lelkesen szemezgetnék, ha lenne mellékelt lista a sok-sok felhasznált idézet, tanulmány közül.

2 hozzászólás

Vekerdy Tamás: Jól szeretni

Vekerdy Tamás: Jól szeretni

Megismerlek és elfogadlak.
Olyannak, amilyen vagy.
A te teljes világodat.
Aki jól szeret, az megismer és elfogad
saját világát kitágítja a másik felé.
Befogadja őt.

"Ha az embernek olyan szerencséje van, hogy valakit is érdekelni kezd, amit itt vagy ott mondott, leírt, és úgynevezett 'előadásokra' hívják, akkor azt kell átélnie, hogy ezeknek az együttléteknek, legalábbis az ő számára, a hasonlíthatatlanul jobb, felpezsdítőbb, szórakoztatóbb része az, amikor a megjelentek elmondják kérdéseiket, aggályaikat, ellenvetéseiket, egyszóval megnyilatkoznak. Nagyszerű érzés hallani, amikor a négy-ötszáz fős (esetleg nagyobb) hallgatóságból egy kedves nő vagy férfi feláll, és bevilágító erővel mondja el személyes tapasztalatait, személyes példáját, ami megeleveníti az egész együttlétet.

Ebben a könyvben a találkozásoknak ezt a részét, illetve a kérdésekre adott válaszokat találja meg az Olvasó. Nem kérdés-felelet formájában, hanem a kérdéseket, az elmondott eseteket is beledolgozva az egyes témákról szóló részecskékbe. (Így hát szerzőtársak vagyunk – hat-nyolc év néhány száz megszólalójával.)
Míg az előző kötetben, az Érzelmi biztonságban az előadások válogatása jelent meg, itt ezeké a közös beszélgetéseké.

És, igen, ezek a beszélgetések mindig abba az irányba mutattak, hogy miképp is kellene, hogyan is lehetne ezt az együttélést – a gyerekkel és tágabban: egymással – jól csinálni, hogyan is lehetne jól szeretni. Akármerre ágaznak is el az egyes témák, a mélyükben mindig ez a kérdés lapul. Ott húzódik meg, és sokszor felfűti a beszélgetést.
Kicsit szorongok. Vajon ebből a felfűtöttségből sikerül-e itt, a következő lapokon valamit is visszaadni?"
Vekerdy Tamás