Leonidas értékelése


>!
Leonidas
George R. R. Martin: Varjak lakomája

Olyan ez a regény, mint a vihar előtti csend. Szinte semmi sem történik, de érezzük,hogy közeleg valami nagyon csúnya esemény, ami alapjaiban fogja megváltoztatni a világot.
Nem volt rossz regény. Martin továbbra is remek karaktereket mozgat, és a párbeszédek minősége is kiváló. Mégis úgy érzem, ez a regény már gyengébb, mint az előző részek. Valahol elveszett az izgalom. Túlzottan lassan hömpölyög a történet, aminek következtében többször unalmas részeken kellett magam átrágnom. Az egész regényt átitatja a szövevényes hatalmi játszmák sokasága. Szinte már fullasztó volt a rengeteg politika, intrika és árulás. Nekem ez már túl sok volt.
Sajnos hiányoznak a kedvenc szereplőim. Nem szerepel a történetben Havas Jon, Tyrion vagy Deanerys. Mondjuk őt annyira nem hiányoltam, mivel Danyt nem kedvelem túlzottan. Viszont a róla szóló fejezetek az egyik legérdekesebb részei a sorozatnak. Nagyon hiányoztak, egyszerűen nem volt az igazi.
A másik dolog, ami nagyon nem tetszik, a fantasy elemek hiánya. Az ízlésemnek nem elég fantasy. Maga a világ is túlzottan hasonlít a földi középkorra. Mégis folytatni fogom a sorozatot, mert Martin zseniális író. Érzem, hogy sokkal izgalmasabb regények következnek. Lehet a Sárkányok tánca még hasonló színvonal, mint a Varjak lakomája, de a befejező részek nem akármilyen izgalmakat tartogatnak. Remélem Martin megtalálja az első 3. részben mutatott formáját, és ír két nagyszerű regényt. Hamarosan itt a tél, eljönnek a Mások, és végre kezdődhet az igazi fantasy.

17 hozzászólás

George R. R. Martin: Varjak lakomája

George R. R. Martin: Varjak lakomája

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A XXI. század által generált digitalizáció, a modern éra által minden elérhető közelségbe került. De vajon igaz-e ez letűnt vagy kitalált korok és legendák, ködbe burkolózó hősök, emberszabású és szörnyszülött alakok tekintetében is? Már Frodó történetei is arról tanúskodtak, hogy ez a sötét középkor árnyaiból táplálkozó, ősidők mondavilágát „megéneklő” műfaj igencsak vonzza a maga elérhetetlenségével, megfoghatatlanságával a mai embert. És most itt van George R. R. Martin, aki a trilógiának indult Tűz és jég dala sorozat negyedik köteteként megjelent Varjak lakomájában újabb lenyomatát adja ezeknek az időknek. A Trónok harcában megjelenő, az ősi királyságot szétszakító kegyetlen erők, a Királyok csatájának kísértetei, vademberei, boszorkányai, a Kardok viharának a másvilágról előretörő inváziója után a ciklus negyedik kötetében Martin ismét egy sokszereplős, tabudöntögető fantasy-opusszal rukkolt elő. Az 1996-ban elindított, immár tetralógiává bővült sorozat most megjelent kötetét legjobban a könyv utószavának szerzője, Stemler Miklós foglalja össze: „Szemben a legtöbb populáris fantasyvel, ahol a közékori háttér csupán díszlet, amely előtt jobban vissza lehet mondani a Tolkientől tanult, ám teljes egészében soha el nem sajátított leckét, Westeroson a lovagi csillogás mellett jelen vannak a nyomor és a társadalmi különbségek is. Míg Tolkien elsődleges kiindulópontja az ógermán mitológia – pontosabban annak megmaradt töredékei voltak…, addig Martin inspirációit középkori eseményekből merítette, elsősorban a Rózsák háborújából.”

Hirdetés