Mariann_Czenema P értékelése


>!
Mariann_Czenema P
Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Zseniális, lenyűgöző mértékben!
Nem is értem, hogy mitől nem sejthető, itten olyan szintű garázdálkodás folyik az emberi elmékkel, egyáltalán az emberekkel, hogy ezt józanul, valamilyen égi-földi ördöngös hatalommal ne kelljen megmagyarázni :)
Hát én még 200-300 oldalt el tudtam volna viselni, megnéztem volna mit csinál Messire a segédeivel más országokban, városokban; hogyan teszi lóvá a magát műveltnek és felsőbbrendűnek érző Nyugatot. Kíváncsi volnék minden segéd előtörténetére, és csínyjeire részletesen, főleg Azazellóra.
Margaritát és Natasát nagyon szerettem, főleg amikor a főhősnő tombolt! Szimpatikus boszik voltak.
Szóval: humoros, fantáziadús, kívánságlistára vele!


Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„A kéziratok nem égnek el”-mondja Woland, Bulgakov regényének talányos Sátánja, s ez a szállóigévé vált mondat a szerző munkásságának, főművének, A Mester és Margaritá-nak akár a mottója is lehetne. A regény-Bulgakov számos hánytatott sorsú írásához hasonlóan- csak jóval az író halála után, 1966-ban jelenhetett meg, s azóta világszerte töretlen a népszerűsége. A Mester és Margarita a világirodalom egyik alapműve, amelyben Bulgakov a szatíra, a groteszk és a fantasztikum eszközeivel részint szuggesztív képet fest a húszas-harmincas évek Oroszországáról, részint minden korra érvényes módon mutatja be a történelmi és személyes kínok, kötöttségek közt vergődő, hívő és hitetlen, nagyot akaró és tétován botladozó ember örök dilemmáit. Felejthetetlenek a regény figurái: Woland, aki egyszerre Sátán és a felsőbb igazságszolgáltatás képviselője; a Mester, aki a hatalmi gépezettel szemben álló Művész örök jelképévé vált, s aki regényen belüli regényben sajátos módon meséli el Jézus történetét; maga Jézus (Jesua), aki Bulgakov értelmezésében úgy elevenedik meg előttünk, mint nagyon kevés Jézus-regényben: Isten fia ő, de egyúttal modern, töprengő értelmiségi; a szörnyű fejfájással küzdő Pilátus, aki hiába látja a valódi értékeket, nem tud túllépni gyávaságán; a gyönyörűséges Margarita, aki maga az örök nőiesség…

Hirdetés