Dávidmoly  értékelése


>!
Dávidmoly 
Jack Vance: Rhialto, a Csudálatos

Szeretem Jack Vance bizarr és extravagáns Haldokló Földjét, amely olyan emberien kicsinyes és amorális, még szemkápráztatóan színes és szórakoztató, és a piperkőc Rhialtót is megkedveltem.
A Murthe: egy kicsit kidolgozatlannak és helyenként öncélúnak éreztem; ez tetszett a legkevésbé a három novella közül.
Fader Fuvallata: szerintem ez a kötet legjobb írása: ahogy a varázslók és a sandestinek próbálnak túljárni egymás eszén, kerülve a nyílt konfliktust, zseniális.
Morreion: az IOUN kövek eredete és az elveszett varázsló felkutatása inkább sci-fi, mint fantasy, de ez is nagyon szórakoztató volt.


Jack Vance: Rhialto, a Csudálatos

Jack Vance: Rhialto, a Csudálatos

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A Föld elöregedett, a vörösen pislákoló Nap bármelyik órában kihunyhat, véget érhet a világ. E mesés és borzongató, távoli jövőben, az emberiség huszonegyedik eónjában kietlen pusztaságokkal szabdalt, egymástól elszigetelt kultúrák vívják magányos harcukat a túlélésért. Ascolaisban és Almeryben, a Leomló Faltól nyugatra eső területen él egy csapat varázsló, akik szövetségbe tömörültek, hogy védelmezhessék érdekeiket. No meg persze, az értékeiket…

Közösségük szabályait a Kék Alapelvben, a Monstramentumnak is nevezett törvénykönyvben fektették le, mely eleve meggátolja az egymás közötti háborúskodást, a nyílt viszálykodást… De vajh, ki vethetne gátat annak, ha valaki fondorlatos módon, az Alapelv betűit kiforgatva próbálja elorozni társai varázstárgyait?

Rhialto már maga sem emlékszik, ki és mikor aggatta rá a kissé gunyoros „Csudálatos” ragadványnevet, de úgy rémlik, nem mágikus képességei ihlethették az illetőt, inkább hóbortos öltözetei és szokásai, valamint a hölgyek körében aratott sikerei. Ő maga is merész terveket szövöget varázslótársai mágikus IOUN-köveinek megkaparintására, ám amikor őt rabolják ki – a Monstramentum törvényeinek betűi mögé bújva –, felháborodott, kétségbeesett küzdelembe kényszerül…

Három különleges történet a Haldokló Föld-ciklus huszonegyedik eónjából – most először egy kötetben, új fordításban!

Hirdetés