Mandragoria értékelése


Mandragoria>!
Barry Yourgrau: Egy ember kiugrik a repülőből

Érdekes, rövid, szinte egyperces álmok, mondatfoszlányok, másodpercnyi felvillanások gyűjteménye ez a vékony kötet, ennek ellenére rendkívüli módon képes kiteríteni az embert! Egy-két kivételével mindegyik írás alig 2 oldalon helyezkedik el, néhány pedig mindössze 10 sor, mégis maradéktalanul igaz rájuk, hogy valami valóságon felülit sugall.
A főszereplő mindig „egy ember”, aki valami lehetetlen dolgot művel. A lezárás sokszor nyitott, olyan „semmilyen”, néha valami konkrét lehetetlenség, a benyomás pedig mindig kényelmetlen.
Bár a vélemények nem épp pozitívak róla (persze mindenképpen igényel némi abszurdra való hajlamot), nekem igen csak elnyerte tetszésem. Kellőképpen abszurd és groteszk, de azért a Dalí-metszet mivolta nem eredeti-eredeti Dalí-metszet hatását kelti, annál azért több kell, de kikapcsolódásnak és némi írásgyakorlat ihletét adó szösszenetnek igen kiválóak! Két felvonásban adagoltam be, de ez inkább az a fajta, hogy ha az ember épp kiakadós kedvében van, akkor lekapja a polcról, és elolvas egy novellát, aztán mindjárt felderül, mert kiderül számára, hogy bizony vannak nálánál sokkal nagyobb szerencsecsomagok is ezen a Földön! Ezt követően fellélegzik és hálát ad, hogy ő nem abba a világba született. Aztán esetleg belemerül még egybe, szörnyülködik, esetleg nevet, majd fintorog, és megnyugszik.
Mindenképpen újraolvasós!


Barry Yourgrau: Egy ember kiugrik a repülőből

Barry Yourgrau: Egy ember kiugrik a repülőből

Előfordult veled valaha, hogy be akartál sétálni egy Dalí metszetbe? Vagy belépni egy tündérmesébe? Nyisd ki ezt a könyvet, és meg fogsz lepődni – mintha valaki hirtelen kirántaná lábad alól a valóság talaját. Barry Yourgrau ezzel a könyvvel dobbantott, méghozzá akkorát, hogy egyből fölkerült vele az irodalom dobogójára. Akár a nemrég megjelent Szexegypercesek-ben, ebben a művében is abszurd, szürreális álmaival bombázza olvasóit. Mintha Dalí és Bunuel híres filmjébe, az Andalúziai kutyá-ba csöppennénk be vele, jóllehet ő nagynevű elődeinél talán kissé könnyedebben, játékosabban bánik ezekkel az álmokkal, hol nagy, piros orrú bohócként, hol a reánk váró, utolsó jégkorszak egyetlen megmaradt korcsolyázójaként, hol pedig a nők tehetetlen játékszereként. Ezekben az álmokban minden megtörténhet: az ember beköltözik egy tehénbe, rajtakapja a feleségét egy mókussal, hóemberré változott apját hűti éveken át, sőt, ha olyan kedve támad, kiugrik a repülőből…