Arianrhod értékelése


Arianrhod>!
Trisha Ashley: Chocolate Shoes and Wedding Blues

A blogomon már kielemeztem Trisha Ashley műveit, erről akkor ezt írtam, és azóta elolvasva további 2 könyvét, a véleményem nem változott:

„A magyarul is megjelent Csokoládécipők és esküvői harangok című könyv magyar olvasói kritikája nem volt túl jó eddig, a csöpögős, milliomosokról és művileg modellszerűvé alakított Barbie-utánzatokról szóló románcokhoz, valamint boszorkányoktól, vámpíroktól és egyéb rémségektől hemzsegő fantáziairodalomhoz szokott ifjú közönségnek nem jött be a visszafogott humorral megírt, angol falusi környezetben játszódó, hétköznapi – és nem minden esetben fiatal – fő- és mellékszereplőkről szóló, nem túl eseménydús történet. Pedig a "chick-litnek” minősített könyvből sok mindent lehet tanulni, amit talán az ifjú magyar közönség elfelejtett: a hagyományok megőrzése és életben tartása, a közösség összetartása, egymás támogatása csodákat tehet az ember életével. Nem is beszélve az ínycsiklandó ételek és sütik állandó jelenlétéről, egy-két könnyen elkészíthető édesség receptjéről.

Valójában nem is értettem, hogy a magyar kiadó választása miért éppen erre a könyvre esett. Nem ez az író legsikerültebb alkotása, viszont egy sorozat része, melynek előzménye – legalább 4-5 könyv – így ismeretlen marad. Ez persze a történet megértését nem akadályozza, ez is, ahogy elődei, különálló mese, viszont a mellékszereplők az előző könyvek főszereplői is, de az előző könyvek között sokkal jobbak is vannak ennél. Egy új író bevezetése a könyvpiacra szerencsésebb módon történhetne a legjobb mű kiadásával. Ez nem jelenti azt, hogy a hozzám hasonló ízlésű olvasóknak ne nyújtana sok örömet ez a könyv, persze.

Megfigyeltem, hogy az amerikai „lányregényszerzők” általában arra alapítják a történetek bonyodalmát, hogy a szereplők vélt vagy valós okokból mindig eltitkolnak egymás elől fontos dolgokat, úgymond titkokat, és emiatt a kapcsolataik az elhallgatások és hazugságok szülte félreértések miatt bizalmi válságba kerülnek. Ez egy ősi, jól bevált recept, úgy tűnik, és még mindig bekapjuk a legyet. A csokoládécipők… főszereplője nem ilyen, mégis hasonló helyzetbe keveredik, mert körülötte – neki és róla – mindenki hazudik, és neki, aki az igazat mondja, senki nem hisz. Hát ezért szeretem Trisha Ashleyt, mert bár sok olvasója nem biztos, hogy ezt észreveszi, de jól odacsap a jelenlegi amcsi írótársaknak."


Trisha Ashley: Chocolate Shoes and Wedding Blues

Trisha Ashley: Chocolate Shoes and Wedding Blues

When Tansy Poole inherits a run-down shoe shop tucked away in the village of Sticklepond, 'Cinderella's Slippers' is born – providing the footwear to make any fairytale wedding come true… Carrying everything a bride would want to walk down the aisle in, Tansy's shop soon expands to carry shoe-themed wedding favours, bridesmaid gifts and even delicious chocolate shoes. It's the dream destination for any shoe-lover! If only everything in her personal life could be as heavenly – but with a fiance trying to make her fit into a size 8 wedding dress, not to mention the recent discovery of disturbing family revelations, Tansy takes refuge in the shop's success. But one man isn't thrilled by the stream of customers hot-footing it to Cinderella's Slippers…Actor Ivo Hawksley, resident of the cottage next to the shop, is troubled by a dark secret in his past and has come to Sticklepond to nurse his own broken heart. However, Ivo realises that he and Tansy have a link in their past and soon, they both find out how secrets shared can make a very strong bond indeed…
Forget the Jimmy Choos, Chocolate Shoes and Wedding Blues is the only accessory you need for spring 2012…