Fater értékelése


>!
Fater
Bíró Szabolcs: Nyugat őre

Bíró Szabolcs: Nyugat őre történelmi zsebregény

Az első néhány oldal elolvasása után az első gondolatom az volt, hogy talán egy ifjúsági (kis)regény került a kezembe (pontosabban a netes közzétételnek hála – a monitoromra), és rögtön a megboldogult gyerekkoromban annyira szeretett Rónaszegi Miklós-féle Kartal-sorozat jutott az eszembe.
Aztán ahogy haladt előre a (sajnos rendkívül rövid) történet, rá kellett jöjjek: te jó ég, ez a könyv rövidsége ellenére is sorra veszi szinte az összes emberi gyarlóságot, az emberölést is beleértve! Persze a könyv veleje nem a benne rejlő erőszak, hanem annak bemutatása, hogy céljainkat sokszor nem úgy, és nem olyan áron tudjuk elérni, ahogy elképzeltük, hiszen a történet hőse – Miska – katonává lesz ugyan, de nem akármilyen árat fizet ennek érdekében…
Sajnáltam, hogy ilyen rövidke a történet, olvastam volna még tovább, az alapötlet talán egy ennél nagyobb lélegzetű művet is megérdemelne. Egyetlen dolog azonban nem igazán tetszett: egy alapvetően jó stílusban, uram bocsá’ korhű szóhasználattal megírt (lásd pl. a „csihadj” és hasonló kifejezéseket) könyvben nagyon idegennek éreztem a „vehemencia” szóhasználatot. Tudom, ez már inkább csak kukacoskodás :-), meg egyébként is latin eredetű szó stb. , de én személy szerint soha nem szerettem az olyan kifejezések használatát, amelyeket – adott esetben még egyszerűbben – magyarul is meg lehet fogalmazni…


Bíró Szabolcs: Nyugat őre

Bíró Szabolcs: Nyugat őre

Dévény, a nyugat kapuja, a keresztes háborúk idején.
A tízéves Miska egyedül él az anyjával egy Duna menti, apró házikóban. Egyedüli „férfiként” ő műveli a földet, aprítja a fát, elvégzi a ház körüli kisebb-nagyobb munkákat, és közben arról álmodozik, hogy egyszer lovaggá válik: minden vágya, hogy ő legyen Nyugat őre, a győzhetetlen vitéz.
Egyetlen barátjával, Vidával vasárnaponként az erdőben játszik – ez az egyetlen nap a héten, amikor még gyerek lehet. Egyszer ócska, törött pengéjű kardot vet ki magából a föld, amit az álmodozó fiú csalhatatlan jelnek vél.
Amikor pedig az anyját feleségül veszi egy pozsonyi kereskedő, és el kell költözniük Dévényből, minden megváltozik…

Hirdetés