Muszala_Moira értékelése


>!
Muszala_Moira
Tim Severin: A viking – Odin gyermeke

Nos, igyekeztem nem elvárásokkal és előítéletekkel elkezdeni az olvasást, hanem inkább érdeklődéssel és lelkesedéssel, mert jó ajánlásokat kaptam.

Nagyon szeretem a részletes és alapos leírásokat, ezért elég sok történelmi irományt olvasok, amik általában jó szárazak. Meglepett, hogy mégis mennyire gördülékeny a cselekmény, és hiteles a háttéranyag használata. Nem vagyok túl jártas ebben a korszakban, de ahogy a regény alapján megkerestem egyes részleteket kellemes csalódás ért. Ezen kívül nagyon tetszett a sok fordítás és magyarázat, amiket például sz ír kifejezésekhez csatolt.

A saját álláspontomat is tükrözte sokszor a vallásról alkotott kép. Tehát, ahogy a „pogány”, a több isten hívő főszereplő találkozik a terjedő kereszténységgel, a „békés” hittérítőkkel, és konstatálja, hogy a több istent hogyan személyesítik meg a szentek, a pogány ünnepeket, hogyan alakítják kereszténnyé, vagy például, a brithemek sérthetetlenségét hogyan vették át a testvérek. Ezen kívül megdöbbenti (őt is) az egyház pazarlása. És az ehhez kapcsolódó, értetlenség.

Nagyon megfogtak a részletes leírások:a mindennapi életről, az életkörülményekről, öltözékekről, az házakról, munkák elvégzéséről, ünnepekről, utazásról, tájakról, valamint a szereplőkről.

Összességében tehát: nagyon tetszett, várom a következő 2 könyvet :)


Tim Severin: A viking – Odin gyermeke

Tim Severin: A viking – Odin gyermeke

A rendkívüli hősökkel, skandináv mitológiai elemekkel és véres csatákkal teli viking világban játszódó regény egy nagy ívű történelmi trilógia első kötete.
999-ben, az első millennium előtti évben születik meg Thorgils Leifsson, Szerencsés Leif és Thorgunna, egy rejtélyes, a második látás adományával megáldott ír nemesasszony fia. A hamar árvaságra jutó Thorgilst Izlandon és Grönlandon nevelik különböző mesterek, akik megtanítják az ősi szokásokra és figyelmeztetik, hogy a „Fehér Krisztus” egyre nagyobb területeket hódít el a „régi istenek” birodalmából. Thorgils még gyermekként eljut Vinlandra, a legutolsó nyugati erősségbe, s ott szemtanúja lesz egy rettenetes mészárlásnak, amit gonosz nagynénje vezet, s ami porig rombolja viking településüket. Izlandon belekeveredik az egymással versengő családok közötti véres küzdelembe, Írországban pedig fogságba esik egy csatában, és eladják rabszolgának.
A hontalan Thorgils éles eszű és rendkívül alkalmazkodóképes, valódi küldetéséről álmodni sem mernének a körülötte élők. Odin híveként életének viharos eseményei során többször is életveszélybe kerül, hol csatában, hol betegségben, hol hajótörésben.