Laren_Dorr értékelése


>!
Laren_Dorr
Arthur Conan Doyle: Jobb nem firtatni

Az idei év meglepetése volt számomra ez a könyv. Bevallom, eszembe sem jutott volna megvenni egy Conan Doyle kötetet, ha nem a Mesterművek sorozatban jelenik meg, de mivel vakon bízok a sorozat mögött álló alkotói műhely értékítéletében és tudásában, bíztam benne, hogy valóban egy mesterműért adom ki a pénzem és nem fogok csalódni.
És lőn…
Conan Doyle valami elképesztően olvasmányosan ír. Novelláinak van egyfajta ódon íze is, ami tökéletesen passzol a rémtörténetek zsáneréhez. A gyűjteményes kötet remekül lett összeválogatva: változatos írások, négy tematikus blokkra felfűzve. Kapunk itt múmiát, kísérteteket, egzotikus, borzongató kalandokat, vérfagyasztó módon elkövetett bűntetteket, akasztófahumort és még sorolhatnám. A leggyengébb novellát is simán érdekes volt olvasni.
Külön kiemelném a Chateau Noir utolsó ura című írást, melynek címszereplője egyetlen monológgal nagyobb feszültséget tudott teremteni, mint száz Hannibal Lecter. Számomra a leghatásosabb darab volt a kötetből.
Hideg téli estékre tökéletes választás ez a könyv, amihez meleg tűzhely és testes bor vagy konyak dukál, hogy hűek maradjunk a benne szereplő angol úriemberek szelleméhez.
Ha Conan Doyle-nak van még egy válogatásra való, legalább ilyen jó fantasztikus története, én biztosan vevő lennék rá.


Arthur Conan Doyle: Jobb nem firtatni

Arthur Conan Doyle: Jobb nem firtatni

Sir Arthur Conan Doyle-t a hazai olvasóközönség leginkább Sherlock Holmes atyjaként ismeri, pedig sokoldalút és maradandót alkotott a természetfölötti irodalom terén is. Régiségbúvár rémtörténeteiben – melyek többek között az első múmiafilmet ihlették – a történelem és az egyiptológia iránti érdeklődése nyilvánul meg; spiritiszta novelláiban saját személyes tapasztalatait dolgozza fel a szeánszokról, a médiumokról és a szellemidézésről; hátborzongató tengerészhistóriáiban egyebek mellett magyarázatot kínál a Mary Celeste kísértethajó titokzatos esetére; kegyetlen meséiben (contes cruels) arról fest végletes képet, hová fajulhatnak a sötét emberi szenvedélyek; modern rémtörténeteiben pedig a tudományos-technológiai haladás vívmányaiban rejlő ijesztő lehetőségekkel játszadozik. Kötetünk reprezentatív betekintést nyújt munkásságának e kevésbé közismert, ám annál figyelemreméltóbb szeletébe, a MesterMűvek hagyományai szerint minden elbeszéléshez külön bevezetést és magyarázatokat mellékelve.

„Arthur Conan Doyle mindmáig az egyik legkedveltebb írónk; műveit világszerte érdeklődéssel – és olykor megszállottsággal – olvassák.” – Russell Miller

Hirdetés