pwz ISP értékelése


>!
pwz ISP
Bogáti Péter: Édes Pólim!

Ez bizony a kőkemény amerikai vadnyugati valóság egy ’48-as emigráns magyar család levelezése és naplótöredékek által bemutatva 1849. október 7. és 1870. december 15. között, az „amerikás magyarok” nagy kutatója, Bogáti Péter szakavatott magyarázataival megtámogatva.
Aki egy kicsit is elmélyedt a témában – mondjuk ajánlom áttekintő műnek az Amerikai magyar történetek c. könyvet, vagy Bogáti más, éppen Új-Buda-ról szóló összeállítását – az bizony belátja: ez a levélregény, így összegyűjtve korszakos mű. Alkotói pedig az Újházi család – többségében – nőtagjai közül kerülnek ki. Van olyan jó, mint egy regény.
Itthon a rádió 1996-ban 16 részes sorozatot készített a műből – az elejét, az első részt be is tettem a linkek közé!
Aztán ha kutakodik egy kicsit az ember, akkor a Texas történelmével foglalkozó hivatalos, állami honlapon is meglehetősen nagy terjedelemben találunk információt Újházi Lászlóval, mint Texas Állam kiemelkedő személyiségével kapcsolatosan – lásd: ismételten csak a linkek.
Szóval, ha érdekel a 48-49-es szabadságharc, mi történt Komáromban és utána, milyen volt egy emigráns család helyzete, milyen volt az amerikai bevándorlók élete, hogyan indultak a pionírok nyugatra, hogyan szereztek földet, hogyan gazdálkodtak, miként tartották fent a kapcsolatot otthon maradt szeretteikkel, milyen családi drámák történtek, nos, akkor ezt a könyvet kell a kezedbe venned! Jó olvasást! :)

Szokásomhoz híven egy kicsit „felöltöztettem és felturbóztam” a könyv adatlapját! Idézetek, linkek (oldalt) és ajánlott könyvek (lent) között érdemes még nézelődni! :)

Bogáti Péter emlékolvasás – 5. rész

>!
Móra, Budapest, 1979
396 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631114708 · Illusztrálta: Varga Imre
9 hozzászólás

Bogáti Péter: Édes Pólim!

Bogáti Péter: Édes Pólim!

Sokáig töprengtem, hogy regényt írjak-e abból a vaskos levél- és naplókötegből, amelyre egy történeti munkámhoz végzett kutatás közben véletlenül bukkantam az Országos Levéltárban: vagy pedig magukat az eredeti, százesztendős iratokat tegyem közzé? Végül is az utóbbi mellett döntöttem, mert féltem, ha a magam szavaival mondom el az Ujházi lányok különös történetét, az olvasók nem hiszik el, hogy igazat írok. Pedig ennyire igazat csak a valóság tud produkálni, a képzelet aligha.
Ujházi László a szabadságharcban Komárom polgári kormánybiztosa volt, és így 1849 végén rákényszerült arra, hogy kivándoroljon Amerikába. Nyolc gyermeke közül öt követte, közöttük két leánya. Ők írták meg levélben és naplóban Magyarországon maradt Paulin nővérüknek sorsukat, hányattatásaikat, szerelmüket, csalódásaikat, reményeiket és kiábrándulásaikat. Kevés izgalmasabb, fordulatosabb és torokszorítóbb olvasmánnyal találkoztam életemben, mint ezek a fakuló, apró betűkkel rótt sorok. Nem is változtattam rajtuk többet, mint amennyit a mai olvasó az érthetőség kedvéért megkíván, s pótoltam, amit pótolni kellett, lehetett. Bízom abban, hogy szolgál majd annyi örömmel, mint egy „igazi regény”.

Hirdetés