pat P értékelése


>!
pat P
Jennifer Egan: Az elszúrt idő nyomában

Nálam szkeptikusabb olvasót nem láttak még a könyv lapjai, az biztos. Egyrészt zsibbadást kapok a „Nagy Amerikai Klasszikus” regényektől. Másrészt ilyen hype-szagú fülszövegeket olvasva automatikusan visszateszem a polcra a könyvet. Harmadrészt erősen óvakodom a lelkes „posztmodern” címkével bélyegzett szépirodalomtól. De aztán, bizonyos erőteljes környezeti impulzusok hatására mégis belekezdtem. És, most már bevallom, kevés híján nem tettem félre a harmadik rész közepén.
De olvastam rendületlenül, és a negyedik történet néhányadik oldalán leeresztettem a fejem búbjáig vont szemöldökeimet. Aztán mire a B oldalra értem, már eléggé vigyorogtam folyton. Nagy meglepetésemre.
Ne kérdezzétek, miért tetszett a regény, mert igazából fogalmam sincs. A mondanivalója nem az a juj, de eredeti. A szereplők nem kifejezetten különlegesek. A térben-időben ugrándozás is megvolt már. A kis összefüggések felfedezése (bár jólesően bizsergették az agyam mintázat-felismerő modulját) nem vinné el a hátán a regényt. A humora (bár végül megkerült :) azért távol áll a fergetegestől.
Amit nagyjából biztosan elmondhatok: Jennifer Egan tud írni. Ami legjobban abból látszik (szerintem), hogy a posztmodern művészkedés eszközei, az E/2-ben írás, a PowerPoint novella meg az ilyesmik nem tűnnek öncélú bűvészmutatványnak, ami mögött jól elsunnyog a dilettáns írásképtelenség. Ami mögött a császár bőven lehetne meztelen. Helyükön voltak, és tényleg az az ember érzése, hogy ezt a történetet így kellett, így lehetett legjobban elmondani.
Bizonyára elsiklottam valami nagyon lényeges felett, de így is nagyon tetszett. Talán újraolvasom majd.

4 hozzászólás

Jennifer Egan: Az elszúrt idő nyomában

Jennifer Egan: Az elszúrt idő nyomában

Bennie sikeres producer, akinek számos zenekar köszönheti berobbanását a köztudatba, ám a 21. századi ipari popzene szintetikus világa új kihívások elé állítja. Egykori jobbkeze, Sasha terápiára jár, hogy legyőzze kleptomániáját, és mindent megtesz, hogy kicsapongó évei után beilleszkedjen a „normálisok” közé. Scotty, Bennie egykori garázszenekarának gitárosa öregkorára végre révbe ér: rajongók ezrei bálványozzák… A könyv legkülönbözőbb szereplői felbukkannak egymás életében, majd eltűnnek, hogy újra, akár évtizedek múltán, visszatérjenek. Mindannyian a nagy amerikai álmot kergetik, ám az idő múlásával elkerülhetetlenül felnőnek, s eközben csak egyetlen dolog örök és állandó: a zene iránti végtelen szenvedélyük. Sorsuk, vágyaik és döntéseik meghökkentően fonódnak össze a mesteri szöveglabirintussá szőtt elbeszélésekben, végigvezetve az olvasót a nyolcvanas évek amerikai punkbandáitól a kilencvenes évek zeneiparán át a nem is olyan távoli jövőig, ahol a rajongás a legnagyobb árucikk.

"Szex, drogok és rock & roll – lepusztulás, legendává válás, újrakezdés. A teljes palettát látjuk a legelejétől a legvégéig és vissza. Mint egy felejthetetlen rockkoncert: életre szóló élmény.
Hát, ilyen ez a regény." – Simon Márton

Hirdetés