ÁrnyékVirág értékelése


>!
ÁrnyékVirág
Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger / Elbeszélések

Ha egyetlen szóval kellene jellemezni, a feszültség lenne a legtalálóbb. Santiago küzdelme a tengerrel, a nagy hallal és az öregséggel egy olyan történet, ami minden emberrel megtörténik valamilyen formában. Mégis szomorú és megrázó.
A másik három novellára is jellemző a feszültség, a Francis Macomber rövid boldogságában végül egy mindent eldöntő lövés is eldörren, de gyomorszorító a haldokló és a felesége közti kommunikáció a második novellában (A Kilimandzsáró hava), valamint a kiöregedett torreádor története, aki egy másik „öreg halász”, aki az idő múlásával és a test hanyatlásával küzd.
Rövid könyvben egy életnyi mondanivaló.


Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger / Elbeszélések

Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger / Elbeszélések

Hemingway életművének tanulsága egyetlen mondatba tömöríthető. „Az ember nem arra született, hogy legyőzzék – az embert el lehet pusztítani, de legyőzni nem lehet soha.” Az embernek, ha ember akar maradni, szembe kell szállnia a fenyegetésekkel: fasisztákkal a spanyol hegyekben, oroszlánokkal Afrikában, cápákkal a nyílt tengeren. Hemingway erkölcskódexének legfőbb parancsa a bátorság és a helytállás, ha ez látszólag hiábavalónak bizonyul is. A legtiltottabb magatartás pedig a gyávaság és a meghátrálás, történjék bár a legreménytelenebb helyzetből. Ma már bizonyos, hogy Ernest Hemingway a huszadik század legkiválóbb prózaíróinak egyike. Művészete, mely legtisztábban talán éppen elbeszéléseiben kristályosodik ki, a modern próza történetében vízválasztó jelentőségű. Iskolát teremtett az utána következő írónemzedék jó része számára; de hatása alól azok sem mentesek egészen, akik a huszadik századi irodalom más lehetőségei felé, más útjaira indultak.
A könyvben megtalálható művek:
– Az öreg halász és a tenger
– Indián tábor
– Bérgyilkosok
– Ötven rongy
– Wyomingi bor
– Francis Macomber rövid boldogsága
– A Kilimandzsáró hava
– Aki nem adja meg magát

Hirdetés