Rushka értékelése


Rushka>!
Terry Pratchett: Az ötödik elefánt

Ez volt a harmadik Korongvilág könyvem, nem tudok véleményt mondani arról, milyen a sorozat többi darabjához képest, de nem hiszem, hogy bármilyen összehasonlítás megingathatná azt, hogy ez egy nagyszerű regény.
Vicces (és igen, a „buszon mosolyogtam kiszakadva az emberek közül” módon is vicces), de emellett okos is, és ami a legfontosabb, bármilyen nagy szó is: humánus. (Nem is tudom, mit olvastam még, ami ennyire egyértelműen humánus, de se nem prédikál, se nem giccses.)
Az ember mindig gondol valamit az íróról olvasás közben: Terry Pratchettről az első gondolatom, hogy nagyon okos, ami pedig azt követi, az, hogy végre egy okos ember, aki jó mederben tudja levezetni az okosságát.
Mivel ennyire keveset és összevissza olvastam a sorozatból nem tudom megítélni, a történet és a szereplők hogyan viszonyulnak a többi regényhez – önmagukban kerekek voltak és megálltak.
Reneszánsz, a modern államszervezet megszületése, vezetői alkalmasság, fajvédő mozgalmak, feminizmus, a jelképek és hagyományok szerepe a történelemben: mindez egységben, egy nagyszerű történetben, okosan és szerethetően.


Terry Pratchett: Az ötödik elefánt

Terry Pratchett: Az ötödik elefánt

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

VINKÓ SZILÁRD AZ ÉLETÉÉRT ROHAN. Ő, AKI TEGNAP MÉG HERCEG VOLT, A VÁROSŐRSÉG PARANCSNOKA ÉS A REJTÉLYES, HÁJBAN GAZDAG ÜBERWALDI BIRODALOMBA KINEVEZETT NAGYKÖVET.

Ma azonban már nem támaszkodhat másra, csupán természetes józan eszére és Ványa bácsi nyomasztó nadrágjára (ne is kérdezzék…). Havazik. Dermesztő a hideg. És ha nem sikerül az erdőn átvergődve lakott területre jutnia, akkor kirobban egy rettenetes háború.

Ráadásul szörnyek loholnak a nyomában. Okosak. Gyorsak. Mi több: vérfarkasok – és mind jobban beérik.