Noro  értékelése


>!
Noro 
Jack Vance: Rhialto, a Csudálatos

Jó látni, hogy nagynéha a fantasy szerzők második generációja, az ötvenes-nyolcvanas évek történetei is megjelennek a magyar boltokban. Remélem, ezután egy kicsivel többen is lesznek majd.
Mint a többi Haldokló Föld írásban, a Rhialto-történetekben is fanyar humorú, önző és kicsinyes „hősökkel” találkozunk, akik a földi élet végét várva – de nem siettetve – szeretnék minél jobban elütni a hátralevő időt. A varázslók pitiáner örömökre pazarolják hatalmukat, irigyen őrzik a jobb időkből megmaradt varázstárgyakat, és egymással civakodnak. Tulajdonképpen ez a civakodás mindhárom történet alapja.
Az első novellából (A Murthe) nekem mondjuk hiányzott a sorozat másik alapeleme, a különös tájakra tett utazás, bizarr kultúrákkal való találkozás. Ettől eltekintve azonban egy nagyon frappáns kis szatíra. A másik két történet már abszolút jellegzetes: a Fader Fuvallatában Rhialto némi idő-odüsszeiára kényszerül, miközben sandestinjei (dzsinn-szerű szellemek) önfejűségével is meg kell küzdenie; a Morreion-ban pedig a varázslóság „színe-java” nagy útra indul a Világegyetem Végére. Az utolsó kalandnak még afféle tanulsága is van, de alapvetően a stílus és a hangulat teszi élvezetessé a könyvet.
(A fordító ezt a stílust néha mintha elvesztette volna szem elől, de szerencsére csak egy-egy szó erejéig. Nálam legalábbis a „buli” vagy a „poén” nagyon nem illik a szereplők szájába.)


Jack Vance: Rhialto, a Csudálatos

Jack Vance: Rhialto, a Csudálatos

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A Föld elöregedett, a vörösen pislákoló Nap bármelyik órában kihunyhat, véget érhet a világ. E mesés és borzongató, távoli jövőben, az emberiség huszonegyedik eónjában kietlen pusztaságokkal szabdalt, egymástól elszigetelt kultúrák vívják magányos harcukat a túlélésért. Ascolaisban és Almeryben, a Leomló Faltól nyugatra eső területen él egy csapat varázsló, akik szövetségbe tömörültek, hogy védelmezhessék érdekeiket. No meg persze, az értékeiket…

Közösségük szabályait a Kék Alapelvben, a Monstramentumnak is nevezett törvénykönyvben fektették le, mely eleve meggátolja az egymás közötti háborúskodást, a nyílt viszálykodást… De vajh, ki vethetne gátat annak, ha valaki fondorlatos módon, az Alapelv betűit kiforgatva próbálja elorozni társai varázstárgyait?

Rhialto már maga sem emlékszik, ki és mikor aggatta rá a kissé gunyoros „Csudálatos” ragadványnevet, de úgy rémlik, nem mágikus képességei ihlethették az illetőt, inkább hóbortos öltözetei és szokásai, valamint a hölgyek körében aratott sikerei. Ő maga is merész terveket szövöget varázslótársai mágikus IOUN-köveinek megkaparintására, ám amikor őt rabolják ki – a Monstramentum törvényeinek betűi mögé bújva –, felháborodott, kétségbeesett küzdelembe kényszerül…

Három különleges történet a Haldokló Föld-ciklus huszonegyedik eónjából – most először egy kötetben, új fordításban!

Hirdetés