Azazello értékelése


Azazello>!
Roland Barthes: Beszédtöredékek a szerelemről

Barthes zseniális, gyönyörűen ír, mondani sem kell, hogy filozófusok közt ez, ha nem is annyira, mint az a bizonyos fehér holló, de igen ritka. Francia. :) Ez a könyv és a Világoskamra a legszebb (személyes vélemény). Gondolkodásában beállt erős változás érhető tetten az utolsó főleg 3-4 év szövegeiben. Ne tekintsük szerelem-kézikönyvnek, bár helyenként magunkra ismerünk a sorok közt, vagy éppen a Másikra, aki, hogy kicsit Barthes legyek, mi magunk vagyunk. Mielőtt valaki nekiugrik a könyvnek, erősen ajánlott (értsd: kötelező) Werthert elolvasni.


Roland Barthes: Beszédtöredékek a szerelemről

Roland Barthes: Beszédtöredékek a szerelemről

A nyelv olyan mint a bőr: szavaimmal a Másikhoz dörgölőzöm. Mintha csak a szavak helyettesítenék az ujjaimat, vagy mintha az ujjak szavaim meghosszabbításai volnának. Nyelvezetem reszket a vágytó.

Egy mandarin szerelmes volt egy kurtizánba. „A magáé leszek, mondta a lány, ha száz éjszakán át vár rám a kertemben egy zsámolyon ülve, az ablakom alatt.” A kilencvenkilencedik éjszakán azonban a mandarin felállt, hóna alá csapta a zsámolyt, és elment."