Lanore P értékelése


>!
Lanore P
Alessandro D'Avenia: Fehér, mint a tej, piros, mint a vér

Kellemes csalódás volt a könyv, nem is gondoltam, hogy ennyi szépséget találok majd benne. Főszereplőnk, a 16 éves Leo szerelmes, és az ezzel kapcsolatos érzéseit, vívódásait meséli el nekünk egy hosszú monológban. A fiú mindent megtapasztal, a szerelmet, a hiányt, elképzelt és valódi érzelmeket, csalódásokat, hullámvölgyeket, igazságtalanságot, betegséget, veszteséget… mindezt az író gyönyörű köntösbe burkolja, úgy fogalmaz, hogy minden sorát kincs volt olvasni. A fél csillag levonás csak azért van, mert szerintem egy 16 éves fiú egyáltalán nem így gondolkozik, nem így cselekszik, és ezért számomra egy picit hiteltelen volt.

10 hozzászólás

Alessandro D'Avenia: Fehér, mint a tej, piros, mint a vér

Alessandro D'Avenia: Fehér, mint a tej, piros, mint a vér

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A tizenhat éves Leo átlagos kamasz: jól elvan a haverokkal, szeret focizni, motorozni és iPod-ozni. Iskolába csak muszájból jár, a tanárokat afféle kihalásra ítélt furcsa fajnak tekinti, és alig várja, hogy ezt az új történelemtanárnak is a tudomására hozza. Az új tanár azonban más, mint pedagóguskollégái. Szemében különös fény gyúl, amikor magyaráz, és különös, lelkiismeretébresztő hatással van diákjaira. Leóban hatalmas erők feszülnek, csak a fehérség fog ki rajta. A fehérséggel, a hiány, a veszteség színével Leo a szerelem, a szenvedély és a vér színét, álmainak szerelme, Beatrice haja vörösét fordítja szembe. Amikor azonban megtudja, hogy Beatrice beteg, s hogy betegségének valamiképpen a gyűlöletes fehérséghez is köze van, Leo önvizsgálatra kényszerül. Hogyan tovább? Mihez kezd eztán az álmaival, és mihez az erejével?

A Fehér, mint a tej, piros, mint a vér – a harmincas éveinek elején járó középiskolai tanár, Alessandro D’Avenia első regénye – az elmúlt év talán legnagyobb könyvsikere volt Olaszországban, és tucatnyi nyelvre lefordították már. Megható, de egy cseppet sem érzelgős, könnyű, de egy cseppet sem súlytalan mű – nagyszerű olvasmány.

Hirdetés