Mariann_Czenema P értékelése


>!
Mariann_Czenema P
Gregory Maguire: A boszorkány

Gregory Maguire: A boszorkány A Gonosz Nyugati Boszorkány élete és kora

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Egy hete húzom az értékelést, mert képtelen voltam kellően elfogulatlan szemszögből nézni… leszólni meg nagyon nem akartam, mert sok szempontból tetszett ez a könyv.
Kicsit még mindig kettős érzelmeim vannak az irányában, mert félig fantasy, félig meg fanfiction szerintem ez a mű.
A politikai világa, a vallások, az Ózról alkotott véleménye sokrétű, színes, hihető, rácsodálkozós élmény. (ó igen, én is azt gondoltam mindig, hogy Óz egy despota, akinek valami titkolnivalója van, ezért rejtőzik Smaragdvárosban) A sárga köves út felhasználása lenyűgöző ötlet, ellopásra ingerli a szintén írogató olvasót :)
Viszont nem tudok mit kezdeni a könyv felépítésével, habár a szereplők váltogatása jót tesz a dolgoknak, és a világ amúgy sem jó, ha egysíkú; de az hogy időnként túlteng a vallás-politikai szál, aztán teljesen eltűnik, meglehetősen nehézzé teszi a végének megértését.
Egyáltalán a vége már sok, hol nagyon vontatott, hol ugrálgat a következtetések között.
Amiért meg azt érzem, hogy ez egy fanfiction, az a szex. Máshogy is meg lehet törni egy karaktert, a szerelmi viszony leírása meg nyugodtan megmaradhatott volna egy 16 karikás szexjelenet nélkül is.
El fogom olvasni a következő részt is, mint ahogy újra elővettem Óz a nagy varázslót is. De nem tudom, ritka alkalom, de nem vagyok elégedett ezzel a fantasyval.


Gregory Maguire: A boszorkány

Gregory Maguire: A boszorkány

Mindenki ismeri az Óz, a csodák csodája meséjét, amelyben Dorka, a kansasi kislány legyőzi a Gonosz Nyugati Boszorkányt. Ám az csak a történet egyik oldala. A titokzatos Boszorkányról semmit sem tudunk. Ő vajon honnét jött? Hogyan lett gonosz? És egyáltalán, mit jelent gonosznak lenni?

Aki elolvassa Gregory Maguire csodálatos regényét, az soha többé nem tud ugyanolyan szemmel nézni Óz világára. A Boszorkány egy olyan vidéken játszódik, ahol a beszélő állatok az egyenjogúságért küzdenek, a mumpicföldiek a középosztály stabilitására vágynak, a sárga téglás út pedig az elnyomás szimbóluma a kvarangyok számára. Itt születik és nevelkedik a zöldbőrű Elfaba, az éles elmével megáldott, de hányatott sorsú teremtés, akiből felnőttként a Gonosz Nyugati Boszorkány lesz, és akinek élettörténete újraértelmezi a jó és a gonosz örök szembenállását.

„Ez a fondorlatosan felépített, zseniálisan megírt regény egyszerre fantasy thriller, pszichológiai tanulmány és politikai tanmese.”
– New York Newsday –

„Maguire megteremtette a fantasy irodalom egyik legnagyobb hősnőjét.”
– Los Angeles Times –

Hirdetés