Mariann_Czenema P értékelése


>!
Mariann_Czenema P
Edith Wharton: Az ártatlanság kora

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Jaj, ez a könyv legalább annyira kettős olvasási élményt hagy az emberben, mint amilyen kettős mércével él a benne ábrázolt elit társadalom! :( és ez most, félreértés ne essék, nem dicséret óhajtott lenni.
A szerelmi szál siralmas, Archerről tudni lehet, hogy mindig is megmarad álmodozónak, lévén az sokkal kényelmesebb életet eredményezett neki. A női karakterek jók, érdekes megfigyelni hányfélék, és mennyire különféle fokain állnak az emancipációnak, vagy éppen a társadalomba beolvadásnak.
Ennek a regénynek a roppant izgalmas és lenyűgözően érdekfeszítő szociológia korrajz mellett a humora kiemelkedően jó; kár, hogy a szentimentális romantikus szál lett a befejezés.
Még egy apróság, amitől csak 3 csillagos lett: a névmások hiánya :( egyszerűen őrjítő, hogy olykor egy-egy bekezdésen belül 4-6 mondat ugyanúgy kezdődik, Archer így, Archer úgy… Ha legalább néha használná a neve helyett az ő névmást, vagy váltogatná a keresztnevet/vezetéknevet, és legfőképpen helyettesítő kifejezéseket gyártana… De nem, és ez, meg a csöpögős romantika sajnos nagyon elrontja az amúgy élvezetes leírását, bemutatását annak az álszent társaságnak, amiben vergődnek a főhősök.

2 hozzászólás

Edith Wharton: Az ártatlanság kora

Edith Wharton: Az ártatlanság kora

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A 19. század végi New York arisztokráciájának életét szigorú törvények irányítják. A szabályok sehol nincsenek leírva, mégis születésük óta ezt tanulják. Itt elképzelhetetlen, hogy egy szépreményű ifjú, jó házból való menyasszonya helyett egy már elvált, tehát bukott asszonyt válasszon.
A jóképű Newland Archer jövőjét is már előre megírták a társaság törvényei, miszerint a csinos, fiatal May Wellanddel köti majd össze az életét, egyesítve ezzel a két jómódú család vagyonát. Archer házasságkötése küszöbén ismeri meg jegyese unokanővérét, a szokásokra keveset adó, szabad szellemű, válása miatt a társasági körökből kinézett Olenska grófnőt. A fiatalember saját befolyását és elismertségét latba vetve fölkarolja a leendő rokont, ám lovagiasságába csakhamar gyöngédebb érzelmek keverednek. Newlandet nemcsak a nő szépsége babonázza meg, de intelligenciája és öntörvényűsége is. Tisztessége, az elfojtott szerelmi szenvedély és a társadalmi nyomás választások egész sora elé állítja a férfit…
Edith Wharton egyszerre érzelmes és finoman pszichologizáló, Pulitzer-díjas remekműve – mely elevenébe tapintott a hanyatlóban lévő amerikai arisztokráciának – megrendítő emberi dráma, kíméletlen korrajz és az életbölcsesség magasiskolája is egyben.

Hirdetés