spinakker értékelése


>!
spinakker
Paul Johnson: A reneszánsz

A cím egy kicsit csal, mert inkább az itáliai reneszánszot mutatja be, még ha mondjuk az irodalom terén máshová is kitekint. Valamennyire érthető, hiszen a reneszánsz elsősorban Itáliában született, és ott volt a legbefolyásosabb, de azért máshol is volt, ugye.
Egyes témákat nagyon részletesen (pl. a betűtípusok alakulása, a festéstechnikák), másokat csak kiragadott példák alapján tárgyal (itáliai festészet), ami talán ilyen rövid kötetnek nem áll jól. Az általánosabb fejlődési trendeket és összefüggéseket jobb lett volna megtárgyalni, de én nem bánom, mert így is sok érdekességet tudtam meg, amit hasonló összefoglaló könyvből nem, csak részletesebb szakirodalomból ismernék – amit nem biztos, hogy valaha is elolvasnék. Illetve, ami ennél is fontosabb, jobban megelevenedett előttem a korszak, az, amikor egy író eldönthette, hogy milyen nyelven írjon, mivel az egyiket nem tartották a műhöz elég komolynak; vagy amikor igazi művészóriások dolgoztak, akik századokig fennmaradó óriásfreskókat alkottak egymaguk, amiket ma talán sem méretükben, sem minőségükben nem tudna utolérni senki (na jó, méretben talán a grefiti).
Hiányoltam, hogy kevés kép van benne, így mikor egy festmény vagy épület részleteit taglalja, fogalmam sincs, miről beszél (tudom, utánanézhetnék a neten, de hát kinek van arra ideje).
Illetve, amit még hiányoltam, az a politikai intrikák (és először ez keltette fel a figyelmemet az egész korszak iránt Machiavelli, az Assassin’s Creed II, és a Borgiák sorozat alapján), bár értem, hogy miért döntött úgy, hogy ezt kihagyja.
Könnyedén érthető, középsulisoknak simán ajánlható, én legalább is örültem volna, ha (művészet)törin a száraz felsoroláson kívül az összefüggéseket, jelentőségeket is megértem. Plusz, Johnson részletesebben taglalt okosságait és szubjektív megjegyzéseit visszamondva úgy hangozhatok, mintha én is értenék hozzá.


Paul Johnson: A reneszánsz

Paul Johnson: A reneszánsz

A reneszánsz példa nélküli virágzást hozott az emberiség történelmében. Vajon mi tette ezt lehetővé? És mi volt benne az egyes emberek szerepe? Paul Johnson ezeket a kérdéseket vizsgálja rövid, összefoglaló könyvében. Széles körű műveltsége, sablonoktól mentes gondolkodásmódja erre kiválóan alkalmassá is teszi.
Ez alatt a százötven év alatt az emberiség átlépett a középkorból az újkorba, felvirágoztak a városok, mint a tudomány és a művészetek fellegvárai és soha nem látott bőségben születtek az alkotások. Johnson először is megvizsgálja a gazdasági, technológiai és társadalmi változásokat, melyek mindezt lehetővé tették. Ugyanakkor rámutat, hogy a reneszánsz emberléptékű mozgalom volt, melyet egyes emberek különleges tehetsége, mondhatni zsenialitása hajtott előre. Arra, hogy miért voltak gazdagok a városállamok Itáliában, találunk magyarázatot, Dante lángelméje azonban megmagyarázhatatlan.
A könyv négy része összefoglalja a reneszánsz irodalmat és tudományt, az építészetet, a szobrászatot és a festészetet, és emlékezetünkbe idézi a kor vezérlő szellemeinek mára közismert, de a maguk korában forradalmi újításait. Bemutatja a reneszánsz terjedését, virágzását és végül hanyatlását. Aki tömör, élvezetes és megbízható reneszánsz-történetre vágyik, annak ajánljuk a kitűnő angol történész ezen munkáját.

Hirdetés