Dominik_Blasir értékelése


>!
Dominik_Blasir
Horváth György: Estvér

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy könyv, amit Estvérnek neveztek el. Nem tört túlságosan nagy babérokra, nem akarta megmondani az élet értelmét, viszont ha az olvasóban megfelelő partnerre talált, akkor visszarepítette a gyermekkorába. Abba az időbe, amikor még egyszerűbbnek tűnt az élet, amikor még nem nyomta vállát a sok képzelt vagy valós gond, amikor még nyugodtan hátra lehetett dőlni, s elmerülni az álmok világában, ahol a képzelet szárnyai bárhová elvitték a nyugtalan vándort.
Az Estvér egymáshoz lazán kapcsolódó tíz meséjét olvasva mindenki újraélheti gyerekkorát, miközben azért nem kell feladnia szellemi képességeit sem, hiszen – legyen ez akármilyen furcsa is egy mesefüzértől – elsősorban a felnőttek számára íródott. Ők tudják igazán kiélvezni a komolyabb tartalmat, a sorok közötti varázslatokat, s nem utolsó sorban a zseniális nyelvi játékokat (a „Pír Anyák” azért nagyon fáj).
A dedikálásban a szerző belátásomra bízza, hogy útikönyvként, kincses térképként vagy legyezőként hasznosítom-e könyvét. Azt hiszem, már tudom, hogy mit választok.
Az ekultura.hu-n is lelkendezek néhány sort.


Horváth György: Estvér

Horváth György: Estvér

Egyszer volt, hol nem volt, a csillagos ég rétjét járva élt, sőt, még ma is él Égi Habók. Persze nem hívták mindig Égi Habóknak – dehogy hívtak mindig így –, mint mindennek, ennek is története van. Nos, nagy bölcs volt egykor, segített, vigasztalt, és olyan jó tanácsokat osztott, hogy hetedhét egekben csodájára jártak. Aztán…
Aztán egy borongós, de mégis szép napon felkereste őt a Tejút Csillagcsevelyű Hercegnője. Nagy bajban volt a hercegnő, mert fia, Rásemheder Áron rosszcsontnak bizonyult. Nem volt gonosz, ó nem, de nem tisztelt senkit és semmit, mások kárában lelte örömét, s mikor már nem tudott több csínyt kieszelni, úgy döntött unalmas itt: fölpattant hát ködparipájára, és uccu, más kozmoszokba vágtatott!
Nem csoda, ha sehol sem szerették Rásemheder Áront, hisz borsot tört mindenki orra alá, s mivel nem szerették, egyre több és egyre csúnyább csínyt eszelt ki. Gondja volt arra is, hogy fel ne ismerjék: mindenhol Jóska néven mutatkozott be. Hamarosan úgy is emlegették a világokban szerte, hogy a ködparipás Bal Jóska.

Hirdetés