ddani P értékelése


>!
ddani P
Terry Pratchett: Small Gods

Pratchett legjobb formában: az élet, a hit, filozófia és politika nagy kérdései mélységesen komolytalan fantasy-szatíra feldolgozásban. Úgy tűnik, egy messzemenően, részleteiben komolytalan és önparodisztikus játékvilággal többet mesél egy ilyen kötetben az emberiségről és a történelemről, mint más egy „rendes” történetben, vagyis a Discworld világa minden abszurditásával a valóság nem-is-olyan-görbe tükreként működik, nagyon jól. A könyv a sorozat epizodikusabb darabjai közé tartozik, ezért a Pratchett-tel ismerkedők számára akár első olvasmánynak is ajánlhatom.
Csak hogy kritikusat is írjak: feltűnő, hogy a könyv minden egyes szereplője férfi – kivéve az egyik bőségistennőt egy celesztiális bunyójelenetben, ám neki sincs más szerepe, mint hogy bőségszarut tart. Más TP könyvben ez még nem tűnt fel; egyébként nem különösebben zavaró körülmény, bár ahhoz nincs kellőképp kifejtve (egy mellékesen elhangzó félmondatnyi nőelnyomás-utalást leszámítva) hogy igazán szatirikus elemnek tekinthessük. Későbbi kötetekben viszont ez bőven pótlásra kerül.
Férfiak a történelem mozgatói Omnia és Ephebe államaiban, egy inkvizíciós teokrácia és egy filozófusok és rabszolgák lakta zsarnokság díszletei között. Minden komikuma mellett (most tényleg, csomót röhögtem hangosan) a marháskodás meglehetősen mélyreható. „The Turtle Moves!” Engem is megmozgatott.

1 hozzászólás

Terry Pratchett: Small Gods

Terry Pratchett: Small Gods

Terry Pratchett tackles a tough topic in the 13th satiric fantasy in the Discworld series: religious extremism. The land of Omnia is a repressive theocracy ruled by priests and inquisitors, who believe more in their own power than in the Great God Om. This is a somewhat difficult situation for Om, because his power is dependent on the faith of his worshippers. Only one person, the simple novice Brutha, truly believes in Om and is capable of hearing the voice of the god, who, incidentally, is currently trapped within the body of a small tortoise.

Hirdetés