pat P értékelése


pat P>!
László Zoltán: A keringés

Na. Mi is van azzal a sörözéssel? Ezért a könyvért már jár a nettó vállveregetés.
Igazán profi munka, sose olvassak rosszabb sci-fit. Angolszász szerzőket simán jelölnek mindenféle díjakra egy ilyenért.
Kicsit cyberpunk, kicsit öko, nagyon modern és nagyon elgondolkoztató sci-fi. A hangsúlyos ökológiai és társadalmi-politikai mondanivaló valahogy mégsem megy a szórakoztató és izgalmas cselekmény rovására (na jó, a végén még lehetett volna egy kis cizella). Ráadásul még egy villanásnyi poszthumanitás is belefért ebbe a nem egészen 300 oldalba – miközben a cselekmény három történetszálon bonyolódik, és még a karakterek is működőképesek. És még (tér)időkapu is van benne. Tényleg nagyon profi, nagyon tudatos munka.
Fentiekből következik az egyetlen lényeges kritikai észrevételem, ami egyébként tulajdonképpen maga is egy nagyon komoly dicséret. Miszerint, egy árnyalatnyit direktté és didaktikussá teszi a könyvet az üresjáratok, töltelék mondatok teljes hiánya. Itt minden szónak szerepe van: elsősorban a cselekmény előrehaladásának és a mondanivaló átadásának, másodsorban a világ vagy a karakterek leírásának szolgálatában áll. Valahogy ettől kevésbé érzelmi élmény, de persze annyi baj legyen.

2 hozzászólás

László Zoltán: A keringés

László Zoltán: A keringés

Mit tegyünk, ha már nem tudunk megbirkózni az éghajlatváltozással?
Építsünk hatalmas időgépeket, amelyeken az emberiség a távoli jövő Földjére költözhet – olyan korokba, ahol a bolygó már begyógyította sebeit, és a termékeny szűzföldeket csak birtokba kell venni. Kezdetét veszi az emberiség legnagyobb kalandja, ám hamar kiderül: nem mindenkinek ugyanaz a célja az új világokkal…
Három kisember, egy paleontológusnő, egy újságíró és egy bárénekesnő sorsa fonódik össze a Keringés korokon átívelő világában, ahol új társadalmi kísérletek csapnak
össze a pénz hatalmával, és a benyújtott számlákért olykor évmilliók múlva fizetjük meg az árat.

A 2005-ös glasgow-i Eurocon kitüntetett szerzője regényével bebizonyítja, hogy a magyar SF semmivel sem marad el a nemzetközi élvonaltól.