danlin értékelése


danlin>!
Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Chevalier nagyon jól ábrázolta az akkori világot, valóban a 17. században éreztem magam. Könnyen megértettem Grietet, mert reálisan ábrázolta, hogy milyen érzés, ha fiatalon ráhárul a család eltartása, vagy milyen érzés cselédnek lenni. Érdekes volt a festővel való kapcsolata, mert egészen apró jelekkel írta le a szerelmüket. Először csak segédnek tűnt, és igazán soha nem fogalmazták meg érzéseiket. Ritka a plátói szerelemről szóló regény,de ez annak tökéletes példája. Kicsit szerettem volna Vermeer szemszögéből is megismerni az eseményeket, megtudni, mit is érzett, de erre nem volt lehetőség.


Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval

Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A XVII. századi Delftben, ebben a virágzó holland városkában az élet megszokott rendjét semmi sem zavarta. Gazdagok és szegények, katolikusok és protestánsok, urak és szolgálók mind tudták, hol a helyük. Így amikor Griet beállt szolgálónak Johannes Vermeer festő házába, úgy képzelte, tudja, milyen szerep vár rá: házimunka, mosás és a hat gyermek gondozása. Még arra is képesnek érezte magát, hogy segítsen a művész agyafúrt anyósának, nyugtalan és ideges feleségének és a másik, féltékeny szolgálónak. Arra azonban senki nem számított, hogy Grietet nyugodt természete, gyors felfogóképessége és gazdája művészetének őszinte csodálata ellenállhatatlanul a festő világába vonzza. Miközben részévé válik gazdája munkájának, amint egyre nagyobb lesz köztük a bizalom, úgy nő a feszültség és a tisztes házirend fortélyos megszegése, egészen addig, míg kitör a botrány, amely városszerte nagy port ver föl.
Az írónőt Vermeernek Delft egyik legszebb, legtitokzatosabb lányáról készült portréja ihlette a könyv megírására. Különleges regényében az ártatlanság megrontásának és a zsenialitás árának megható történetét olvashatjuk.
A regényből készült filmet Magyarországon 2004-ben mutatták be a mozikban.

Hirdetés