Imre_Cselenyák I értékelése


>!
Imre_Cselenyák I
Petőcz András: Másnap

Petőcz András: Másnap Feljegyzések a háborúból

A szerző ifjú éveiben inkább az avantgárd híve volt, ma már szépprózát is ír. Öröm, mert jól ír. Egyik beszélgetésünkben utaltunk arra, hogy nem baj az, ha az író ember egyszerű szavakkal lesz mély, nem pedig homályos emóciókkal, kifejezésekkel. És az sem baj, ha az író olyan nyelvet használ, amit az olvasó megért vagy könnyen megtanul. Ezen kívül természetesen még sok igazság létezik, de ez azért mégsem elhanyagolható. Feltéve, ha az ember nem az íróasztalának akar alkotni… Jó volt olvasni azt a könyvet.


Petőcz András: Másnap

Petőcz András: Másnap

Petőcz András új regénye, a „Másnap”, ismét megidézi Annát, a szerző „Idegenek” című nagysikerű, Márai-díjas könyvének tragikus sorsú főhősét. A kislány ebben a történetben végre eljut a „szabadság”, a „bőség” világába, ahol, legalábbis kezdetben, „minden jó”, ahogy azt ő maga tízenéves gyerekként gondolja.
Aztán a háború mindent tönkretesz. Anna, már majdnem felnőtt nőként, sehol sem érzi otthon magát, folytonos idegenségérzését csak fokozza a mindennapokban egyre jobban jelenlévő terror, valamint a tudat, hogy hontalan menekültként a magányát semmi sem tudja feloldani. Talán ha megtalálná ismeretlen apját, minden megváltozna…
Petőcz a tőle megszokott stílusban, nyugodt, világos mondatokkal fogalmazza meg vízióját napjaink világáról.
A főhősnek, Annának a kiszolgáltatottsága a 21. század emberének félelmeit, szorongásait tükrözi.

Hirdetés